„Отровното трио“: Главният прокурор се шири в 1 дка жилище за над четвърт милион
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2020 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Отровното трио“: Главният прокурор се шири в 1 дка жилище за над четвърт милион

/КРОСС/ Неформалните организатори на протеста от „Отровното трио" са получили частичен отговор на питането им дали главният прокурор Иван Гешев живее в държавната резиденция „Бояна", както и коя фирма е извършила ремонта на Дом номер 5, който ръководителят на държавното обвинение обитава. Според дадената им информация сградата е двуетажна, със сутерен и тавански етаж и застроена площ от 320 кв. м. Разгъната застроена площ пък е 960 кв. м, което е почти 1 декар, съобщиха от „Отровното трио", предаде репортер на БГНЕС.

Адвокат Николай Хаджигенов обясни, че прогнозната стойност на поръчката за ремонта е била 252 хил. лева без ДДС, а срокът за изпълнение - 20 дни. Обществената поръчка е спечелена от „Главболгарстрой", но е участвала и друга фирма - „Жи Пи Груп", която впоследствие сама се е отказала. Втората фирма е на 20-годишния Венцислав Манчовски от мездренското село Горна Кремена, който според триото е свързан с ГЕРБ и е симпатизант на партията, който е играел ролята на подставено лице, за да се симулира конкурс.

„Купувани ли са италиански мебели за обзавеждане? Известно е, че стойността на обзавеждането надвишава стойността на ремонта. Купувана ли е билярдна маса, фитнес-уреди и всички други мебели? Има ли телевизори във всяко едно помещение, колко са големи и на каква стойност са? Как са купувани, от кого са платени?", попита още юристът.

Според него номерацията в алгоритъма на регистъра на обществените поръчки е разместена, което дава основания за съмнения дори и за ръчна манипулация.

От своя проф. Велислав Минеков подчерта, че дисквалифицираното дружество, играело ролята на подставено лице, е учредено с капитал от едва 10 лева.

„Дотук сме стигнали, ще продължим и нататък. Никой да не си прави илюзиите, че няма да установим и останалите суми, изразходвани за съвета, даден от всички служби в България главният прокурор да живее на това място, а не на обичайните места за всички останали главни прокурори на България", заяви пиар експертът Арман Бабикян.