Опасно силен южен вятър днес
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2020 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Опасно силен южен вятър днес

/КРОСС/ В почти цялата страна е в сила предупреждение от първа и втора степен, код жълто и код оранжево, за опасно силни пориви на вятъра със скорост до около 80-100 км/ч.

Ще преобладава облачно и дъждовно време. На много места ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки. По-значителни количества се очакват в припланинските райони, както и в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян и Кърджали. Максималните температури ще са в широки граници - от 20° на запад до 30°-32° на североизток.

Преди обяд по Черноморието ще преобладава слънчево време. След обяд облачността ще се увеличи и на места ще превали. Ще бъде ветровито с умерен и силен южен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 29°. Вълнението на морето ще е 3 - 4 бала. Температурата на морската вода е около 24°.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. В масивите от Западна и Централна България количествата ще са значителни, а на места ще има и гръмотевици. Ще духа силен до бурен поривист южен вятър.

По северните склонове на планините поривите ще надхвърлят 100 км/ч. Температурите съществено ще се понижат и през нощта срещу неделя по най-високите части на Рила и Пирин дъждът ще премине в сняг.

В неделя ще бъде много ветровито, но ще преобладава слънчево време с максимални температури от 21° до 26°. В понеделник се очаква временно затопляне, но отново ще завали, като през нощта срещу вторник валежи ще обхванат цялата страна. Валежи ще има има в много райони и във вторник. Ще започне захлаждане, което ще продължи и в сряда.