АПИ ще възложи изготвянето на нова експертиза за състоянието на Аспаруховия мост
Секция: Автомобили
26 Септември 2020 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АПИ ще възложи изготвянето на нова експертиза за състоянието на Аспаруховия мост

/КРОСС/ Агенция „Пътна инфраструктура" ще възложи изготвянето на нова експертиза за здравината и експлоатационната годност на Аспаруховия мост във Варна. Планира се тя да бъде извършена през следващата седмица с участието на независими експерти от научноизследователската общност и преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

АПИ предприема тази стъпка за успокоение на обществеността и гражданите, които преминават редовно по съоръжението, след последните опити да се внуши, че то е опасно. В края на 2019 г. експерти от Института по пътища и мостове към АПИ извършиха обследване и заключението от него е, че конструкцията на съоръжението е здрава и преминаването по него е безопасно. Предписанията на експертите от Института са взети предвид и са предприети своевременни действия за ремонтиране на фугите.

Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и се състои общо от 11 съоръжения. Той е основна връзка на ж. к. „Аспарухово" с останалите квартали от община Варна. През 2016 г. започна поетапното обновяване на моста и досега са ремонтирани съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6. Вложени са около 7,5 млн. лв., а средствата са от бюджета на АПИ.

На всички ремонтирани съоръжения е подменена хидроизолацията, монтирани са нови дилатационни фуги, подновени са тротоарните конзоли, положена е нова армировка. Нанесено е защитно покритие на армировката, както и на видимите бетонни покрития за повишаване на устойчивостта при външни въздействия. Подобрено е отводняването на съоръженията. Положен е нов асфалтобетон, монтирани са нови ограничителни системи, отговарящи на изискванията и стандартите за ограничителни системи за пътища. Положена е нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация.

Инвестираните средства в ремонта на пътните връзки от и за кв. „Аспарухово" са над 480 хил. лв. Дейностите включват полагане на нова асфалтова настилка, подмяна на бетоновите бордюри, ремонт на облицовани окопи, профилиране и попълване на банкети, почистване на тръбен водосток, нова хоризонтална маркировка пътни знаци и ограничителните системи за пътища.