Северна Македония напредва в борбата срещу корупцията, отбеляза Съветът на Европа
Секция: СВЯТ
26 Септември 2020 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Северна Македония напредва в борбата срещу корупцията, отбеляза Съветът на Европа

/КРОСС/ Значителен напредък на Северна Македония в борбата с корупцията е отбелязан в последния доклад на ГРЕКО - орган на Съвета на Европа, който наблюдава постиженията в областта на борбата с корупцията. По този начин страната излезе от групата на "глобално незадоволителни" държави и пристъпи към изпълнение на препоръките на петия кръг оценки на ГРЕКО.

Според вицепремиера, отговорен за борбата с корупцията и престъпността - Люпчо Николовски, напредъкът е допълнителен стимул и насърчаване на усилията на правителството за изграждане на стандарти и принципи за предотвратяване на корупцията във всички области, съобщи МИА.

Става въпрос за 19 препоръки за превенция в частта корупция в парламента, съда и прокуратурата, от които Македония не е изпълнила само две. Изцяло са изпълнени 9 препоръки, а 8 - частично.

Според министъра на правосъдието Боян Маричич, Северна Македония е една стъпка по-близо до ЕС, но работата не е приключила и има още много да се работи. Той подчерта, че ГРЕКО е констатирал факта, че през последните два мандата министрите на правосъдието не присъстват на заседанията на Съдебния съвет, както и че с новия Закон за съдебния съвет им е отнето правото на глас в този орган.

Министърът отбеляза, че са предприети мерки за укрепване независимостта, департизирането и почтеността на съдебните заседатели, приет е Кодекс на съдебната етика, ръководство и орган за неговото прилагане, което е получило поздравления от страна на ГРЕКО и особено разпоредбите, забраняващи получаването на подаръци и услуги.

От новите 23 препоръки, изпратени от ГРЕКО до Република Северна Македония, 9 се отнасят до централното правителство, а 14 до правоприлагащите органи, т.е. до министерството на вътрешните работи.