Боил Банов: Читалищата и работещите в тях са културна ценност на държавата ни
Секция: КУЛТУРА
27 Септември 2020 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боил Банов: Читалищата и работещите в тях са културна ценност на държавата ни

/КРОСС/ Събитието се проведе днес на откритата сцена на театър "Сълза и смях" в столицата, а сред специалните гости бе и проф. д. ик. н. Стоян Денчев, почетен председател на СНЧ, съобщава БНТ.

Конгресът бе открит по традиция с кратко слово от най-възрастния делегат - Михаил Цонев от Благоевград.

Министър Банов приветства делегатите на Конгреса и прочете поздравителен адрес от министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

"В днешно време, когато повече от всякога обществото ни има нужда от единство и разбирателство, няма как да не обърнем поглед към българското читалище. Бих искал да изразя моето дълбоко уважение и признателност към неуморния Ви труд, благодарение на който съхранявате читалищната идея. Поздравявам Ви за огромното родолюбие и ентусиазма. За българското правителство подкрепата за културата е национален приоритет. Въпреки голямото изпитание на пандемията, на вниманието ни продължава да бъде и развитието на българските читалища", гласеше част от поздравителния адрес на министър-председателя.

От своя страна министър Банов сподели, че за годините, в които участва в управлението на страната, не е променил ценностната си система, но отношението му към българските читалища и работещите в тях се е променило в посока на още по-ясното и дълбоко осъзнаване на тяхната водеща роля като културна ценност на страната ни.

В приветствието си към делегатите и гостите на Конгреса, председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов изтъкна, че за първи път от много години насам читалищата имат не само съмишленик, а истински съидейник в лицето на министър Боил Банов. Д-р Дойнов го определи като човек, който мисли бързо и дава решения. "Особено от януари т.г. досега смея да кажа, че работим почти всеки ден заедно", посочи д-р Дойнов. По думите му министър Банов с толерантност, респект и разбиране успява да реши всеки въпрос.

„Читалищата получиха един подарък - този подарък е това, че субсидията по време на извънредното положение остана в размера на читалищата за тяхно ползване. Искам да Ви кажа, че това се дължи изключително и само на министъра на културата", категоричен бе още председателят на СНЧ.

В края на първата, официална част на Конгреса, министър Банов връчи и наградите "Златен век" и грамоти на заслужили читалищни деятели. Най-високото отличие на Министерството на културата се присъжда по повод 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година церемонията по официалното обявяване на наградите бе отложена във връзка със ситуацията с пандемията от COVID-19. Конгресът преминава при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, свързани с ограничението на разпространението на новия вирус.