Google навърши 22 години днес
Секция: Технологии
27 Септември 2020 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google навърши 22 години днес

/КРОСС/ Днес най-популярната търсачка в света и една от най-големите технологични компании, Google, празнува 22-рия си рожден ден, съобщи kaldata.com

Търсачката е основана през септември 1998 г. от двамата докторанти в Станфорд Лари Пейдж и Сергей Брин. Първоначалните разработки по търсещата машина са започнали от техните общежития към университета.

След като две години по-рано разработват алгоритъм за търсене, известен като „Backrub", Пейдж и Брин избирах името Google за новия си проект, като игра на думи, започнала от математическия термин „googol - гогол", който означава числото десет повдигнато на 100-на степен.

По времето, когато World Wide Web е бил все още в зародиш, възвишената цер на Пейдж и Брин е била „да организират световната информация и да я направят универсално достъпна и полезна за всички".

Въпреки че първоначално е засенчен от конкурентни търсачки като Yahoo и Ask Jeeves, Google се превръща в най-популярния уеб сайт в света с над 63 000 заяви за търсене всяка секунда.

Глаголът „to google (something)" дори е приет от Оксфордския речник още през 2006 г. и означава „търся нещо онлайн".

Рожденият ден на търсачката обаче не е празнуван винаги на тази дата.

Датата на рождения ден на Google се е променяла през годините без много обяснения каква е причината за това. До 2005 г. търсачката празнува рождения си ден на 7-ми септември, когато се предполага, че е денят, в който е основана компанията.

Въпреки това обаче, компанията всъщност е подала документите си за учредяване на 4 септември 1998 г., въпреки че никога не е празнувала рождения си ден на тази дата. От 2005 г. Google отбелязва рождения си ден на 8-септември, а от 2010 г. започват да се приема датата 26 септември, която едва в последните няколко години беше променена на 27-ми септември без много обяснения.