Посетителите на старозагорската Августиада 2020 отново определиха най-добрите вина
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Септември 2020 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посетителите на старозагорската Августиада 2020 отново определиха най-добрите вина

/КРОСС/ С тайно гласуване за най-добро вино на деветия Фестивал на виното и културното наследство посетителите безапелационно поставиха на първо място Syrah&Marcelane 2018 на Roxs Winery. Победителят получава правото да носи знака „Златна Августида". На второ място се класира винарната Betterhalf със Syrah&Malbec&Carmenere 2018, а на трето - Малиново вино 2019 на Reality Bio Wines.

Тази година в Августиада участваха повече от 30 утвърдени винарни, както и производители и дистрибутори на кулинарни продукти, които гостите имаха възможност да опитат. За първи път бяха демонстрирани и различни занаяти.

Всяка година се увеличава международното участие в изложението - включват се винарски изби от балканските страни, а тази година международен акцент на фестивала беше Франция.

Фестивалът започна на 25 септември с тематична научна конференция в Регионалния исторически музей. На следващия ден началото беше поставено с дефиле на изложителите и представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и културни институции. То беше водено от тазгодишната Царица на Августиада - 17-годишната Жанита Христова, и подгласничките й Доника Желязкова и Преслава Дончева. За короната тази година претендираха 19 момичета. Наградата на публиката, която гласува в социалната мрежа Фейсбук, спечели Стиляна Въргова. Призът на Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите беше присъден на Валентина Вапцарова.

Организатори на фестивала са Търговско-промишлена палата - Стара Загора, и компания OINORAMA wine consulting&business solutions в партньорство с Община Стара Загора и с подкрепата на десетки фирми и организации. Стара Загора се включва и в международния проект „Дестинация вино и култура в Средиземно и Черно Море". В него участват още три държави: Франция, Гърция и Италия. В рамките на проекта е създаден дигитален портал, чрез който страните участнички представят фестивали, културни прояви, дегустация на вино и др.