Темперамент и изтънченост от пианиста Иван Дончев с програмата на Бах-Бузони, Бетовен и Лист – клавирен рецитал
Секция: КУЛТУРА
28 Септември 2020 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Темперамент и изтънченост от пианиста Иван Дончев с програмата на Бах-Бузони, Бетовен и Лист – клавирен рецитал 28 септември, 19 ч. – Камерна зала „България“


/КРОСС/ За любителите пианото и класиката тази вечер в Камерна зала „България" в програмата на Софийски музикални седмици, Иван Дончев ще свири специално за тях. В програмата Йохан Себастиян Бах/ Феручо Бузони, Шакона в ре минор, BWV 1004, посветена на 100 години от рождението на Артуро Бенедети Микеланджели. И още Лудвиг ван Бетовен/Ференц Лист Симфония № 6 „Пасторална".

Ива Дончев е един от най-утвърдените български пианисти на международната сцена. Музикалните критици го описват като „изтънчен", „пълен с темперамент", „надарен с безупречна техника и изключителна способност да вълнува".

 

 

Иван Дончев е свирил като солист на симфонични оркестри на Ню Йоркски Фестивален Оркестър, Римски Симфоничен Оркестър, Kронщадска Филхармония и къде ли не по света. През 2016 г. Иван Дончев изпълнява третия концерт за пиано от Сергей Рахманинов в Екатеринбург като концертът е излъчен в ефир от телевизията Уралфест. Той води курсове за пианисти в Музикалната Академия CLIVIS в Рим и редовно дава майсторски класове в Япония, Южна Корея, САЩ, Русия, Англия и Франция, включително в Московската Консерватория, Бруклин Колидж, Уъркшоп Виена, Музея Владигеров в София и др.

Иван Дончев също така е артистичен директор е на фестивала "Бургаски Музикални Вечери" в родния си град, а като един истински творец и човек на изкуството има своето различно хоби, с което е достигнал до черен колан по Карате.

Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония. В пресконференцията участваха редица журналисти от културния ресор и партньори от НМА „Проф. Панчо Владигеров", НБУ, а също композитори и изпълнители, на които сърдечно благодарим за оказаното внимание.

Програмата на фестивала може да намерите на на: http://sofiaweeks.com, www.facebook.com/sofiamusicweeks
Билети на касата на Зала „България", както и чрез мрежата на: Eventim.bg, ePay-GO, Bilet.bg и техните партньори. Билети с отстъпка за учащи и пенсионери на касите.

video: https://www.youtube.com/watch?v=XfF36w0EKiw