Грузински филм за насилие над „Свидетели на Йехова“ триумфира в Сан Себастиян
Секция: КУЛТУРА
28 Септември 2020 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Грузински филм за насилие над „Свидетели на Йехова“ триумфира в Сан Себастиян

/КРОСС/ Грузинско-френският филм „Начало" спечели голямата награда „Златната раковина" на 68-ия Международен кинофестивал в Сан Себастиян, Испания, който се проведе от 18 до 26 септември.

Филмът разказва за историята на група хора от сектата „Свидетели на Йехова", които са нападнати от екстремистки настроени младежи в малък и скучен провинциален град. Яна (Иамзе Сухиташвили) е жена на лидера на сектата, която започва да преосмисля ценностите си и открива какво всъщност иска от живота.

Иамзе Сухиташвили бе обявена за най-добра актриса за изпълнението на главната роля в същия филм. Като най-добри актьори в главна мъжка роля бяха определени Мадс Микелсен, Томас Бо Ларсен, Маунус Милан и Ларс Ланте за участието си в датската продукция „Druk". Най-добър режисьор и сценарист според журито на фестивала е грузинката Деа Кулумбегашвили за „Начало".

Тази година на 18 септември фестивалът бе открит с най-новия филм на Уди Алън „Rifkins' festival". Това бе вторият международен кинофорум след Венецианския, който се проведе в обичаен формат на живо. Заради пандемията тазгодишният фестивал протече при спазване на строги противоепидемични мерки, съкратен брой зрители и намален брой публични прожекции. Официалната церемония също бе съкратена и всички присъстващи бяха с маски.

Председател на журито тази година беше италианският режисьор Лука Гуаданино.
Специалната награда на журито получи британският музикален документален филм на Жулиен Темпъл за лидера на пънк групата The Pogues: „Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan".

Почетната награда на фестивала за принос в развитието на киното получи актьорът Виго Мортенсен.

Три от филмите на фестивала в Сан Себастиян - „Начало", „Druk" и британската комедия „Limbo" - бяха включени и в официалната селекция на отменения заради пандемията фестивал в Кан.

Международният фестивал в Сан Себастиян се провежда ежегодно от 1953 г. насам и се смята за един от най-престижните в Европа. Няколко пъти е ставал домакин на знакови премиери в световното кино. Именно в Сан Себастиян за пръв път в Европа е излъчен в края на седемдесетте години първият епизод от сагата „Междузвездни войни", а през 1959 г. Алфред Хичкок за пръв път представя в Сан Себастиян филма си „Север-северозапад". Миналата година филмът „Сестра" на Светла Цоцоркова бе отличен със специален диплом в категорията „Нови режисьори" на фестивала в испанския град.