Арменският Съвет по сигурността заседава извънредно за Нагорни Карабах
Секция: СВЯТ
29 Септември 2020 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арменският Съвет по сигурността заседава извънредно за Нагорни Карабах

/КРОСС/ Съветът за сигурност на Армения проведе извънредно заседание за ситуацията в Нагорни Карабах. Обсъдено е било оперативното състояние по линията на сблъсъка и действията на арменските въоръжени сили. Заседанието е било председателствано от премиера Никола Пашинян.

По-рано Пашинян разговаря по телефона генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Според съобщение на правителството в Ереван, по време на разговора министър-председателят е отбелязал, че за разлика от преди, сегашната ситуация се характеризира с много силна пристрастна позиция на Турция и нейното пряко дестабилизиращо присъствие в действията на Азербайджан. Гутериш от своя страна е изразил дълбока загриженост от ставащото и е подчертал необходимостта от възобновяване на мирния процес.

Междувременно разговор е имало и между турския президент Реджеп Ердоган и британския премиер Борис Джонсън. Джонсън е поискал възможно най-бърза деескалация на конфликта.

Властите в Нагорни Карабах пък съобщиха за смъртта на 26 техни бойци. С това общо жертвите от страна на арменските сепаратисти достигат 84.