Разхвърляният дом говори за психологически проблеми
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Септември 2020 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Разхвърляният дом говори за психологически проблеми

Редът или хаосът в живота са своеобразно огледало на случващото се с нас

/КРОСС/ Редът или хаосът в живота са своеобразно огледало на случващото се с вас, с вашите мисли, желания, цели и емоции. Ето защо, ако искате положителни промени, трябва да извършите генерално почистване както в апартамента, така и в собствената си глава, съветва женското списание "Мари Клер", пише БГНЕС.

Марина Муравьова, опитен психолог, коуч и блогър, ще ви помогне да разберете за какви вътрешни проблеми сигнализира пространството, изсипвайки се върху вас в хаотичен поток от информация, неща и събития.

Може да изглежда, че къщата е просто пространство за отдих, така че ако в нея има бъркотия, тогава не е страшно, други области от живота изглеждат като примери за успех и растеж. Но и там има бъркотия - работата отдавна не радва, общувате с хора, които не са ви интересни, няма достатъчно пари, липсва перспектива. Всичко това говори за навика на човек да се обгражда с хаос и безредие. Толкова е свикнал, "нормален" е, понякога дори му харесва. Разбира се, този избор - да живее в хаос, той е направил не просто така, по силата на определени причини.

Страх от промяна

Ако изключим клиничния и психиатричния компонент, тогава първото нещо, за което говори такъв начин на живот е страхът от новост у човека. Освобождаването на място в този случай е вид опит за спиране на времето, за създаване на илюзия за сигурност. Погребвайки в маса ненужни неща, нагласи и отношения, човек се лишава от възможността да се изправи срещу нещо ново, свободно движещо се, живо. Той се придържа към миналото, в ежедневието, „обвързва" се със стари неща (дори и излишен боклук), просто защото енергията им вече му е позната. И да допуснеш нещо ново в собствения си живот е, първо страшно и второ, трудно. Първо, трябва да почистите развалините от натрупаните „боклуци", а това означава усилия върху себе си, цената на собствените ви емоции, време и усилия. Трудно в общи линии. И отново, бягането в кръг започва в зоната на позната рутина и промените се изместват към следващия месец или година.

Въпросът е, че за реални промени в живота е необходимо „разхвърляне". Не напразно всички курсове за рестартиране започват с препоръката „да освободите място за нещо ново". В бъркотията няма място за „новото", но има разбираемо „старо", което може да е неудобно, но разбираемо и предсказуемо. И не се угаждайте с мисълта, че това е желаната стабилност. Много по-ефективно е да признаете пред себе си, че безпорядъкът е вашата ответна реакция, онази защитна обвивка, която криете зад страха от промяна. Опитайте се да не лъжете себе си и след честността ще дойде ясното разбиране на вашите нужди и ще можете да си позволите желаните промени.

Начертайте границата

Хаотично разпръснати неща - това също е история за личните граници. По този начин човек се опитва да напомни на себе си и на другите, че съществува и е нещо от себе си „Поне аз създадох този хаос" - подобно обяснение за себе си в тази ситуация би било съвсем логично.

Безредицата в дома и в живота също е форма на протест: срещу строги родителски правила или ограничения на партньора. „Това е моето пространство и ще бъде както реших, а не както родителите ми поискаха." Ако човек отдавна е прекрачил линията на пълнолетието и не живее с родителите си, желанието за отпадъци може да е следствие от „заклещването" в юношеството, когато протестът не е бил изразен и все още изисква излизане. Задвижван отвътре, такъв бунт може да се изрази в небрежност в ежедневието, безредие в апартамента и в резултат да доведе до конфликти с партньора.

Какъвто и да е коренът на проблема, във всеки случай навикът да се живее в бъркотия винаги подчертава наличието на определени психологически деформации. Справянето и работата с последните е необходимо, ако искате да направите живота си по-приятен и хармоничен.