Илиана Йотова стартира инициативата „Будната България“, насочена към българите в чужбина
Секция: ПОЛИТИКА
29 Септември 2020 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илиана Йотова стартира инициативата „Будната България“, насочена към българите в чужбина

/КРОСС/ Като продължение на увенчалия се с успех виртуален форум „Голи са без книги всички народи" по случай 24 май, вицепрезидентът Илияна Йотова обявява инициативата „Будната България". Целта ѝ е да насърчи деца, младежи и възрастни от българските общности зад граница да изразят своята връзка с България, с нейното минало и бъдеще. Те могат да разкажат или покажат всичко, което ги зарежда със сила и самочувствие, че са българи - например любимо място в Родината, предадените през поколения традиции, паметта на своя род, прояви, поддържащи българския дух зад граница.

Всички желаещи да се включат могат да го направят, като изпратят видео запис, не по-дълъг от 3 минути. За сцена на виртуалния форум вицепрезидентът Йотова отново предоставя своя канал в ютуб и официалната си страница във фейсбук. „Чрез видео материалите като с камъчета от мозайка ще сглобим образа на България на всички - будната България", посочва Илияна Йотова.

Партньори на „Будната България" са Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и Българското национално радио.

За финал на инициативата е избран 1 ноември - Денят на народните будители. Записите ще се приемат на budnabg@gmail.com до 25 октомври 2020 г.