Брюксел затваря публичните домове като мярка срещу Covid-19
Секция: СВЯТ
29 Септември 2020 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Брюксел затваря публичните домове като мярка срещу Covid-19

/КРОСС/ Властите в Брюксел са решили до второ нареждане да затворят публичните домове и да забранят уличната проституция, съобщиха местни медии. Мярката се налага като част от усилията за ограничаване на епидемията от Covid-19.

В края на юни проститутките в града получиха отново правото да работят, след като се наложи да прекъснат през март при избухването на епидемията. Миналата година Белгийската национална банка съобщи, че е поставен нов рекорд на годишните разходи за проституция в страната и за 2018 г. за тази цел са били изхарчени над един милиард евро.

Местни медии отбелязват, че очакваното икономическо възстановяване от първоначалните противоепидемични мерки ще бъде бавно и трудно. Според представените данни потреблението в Белгия е намаляло с десетина процента в сравнение с 2019 г., като при почивките спадът е над 50 на сто, а при транспорта е около 20 на сто.

До днес в страната с новата болест са били заразени над 115 хиляди души, а жертвите достигнаха 9987, сочат данните. В последните седмици един от 10 изследвани се оказва заразен, а в Брюксел са една трета от новооткритите случаи. Макар броят на заразените на ден да достига отново равнищата от март, броят на смъртните случаи е нищожен на фона на съобщенията за 200-300 жертви дневно през март и април.