Продължават тежките боеве между Армения и Азербайджан
Секция: СВЯТ
29 Септември 2020 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължават тежките боеве между Армения и Азербайджан

/КРОСС/ Арменски и азербайджански сили са разположили тежка артилерия на фона на боевете за отцепническия регион Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Министерството на отбрана в Баку обяви, че вражеските сили са се опитали да си върнат изгубени позиции с контраатаки и че има боеве край град Физули, а арменската армия е бомбардирала региона на Дашкесан на границата между двете страни, в близост до Нагорни Карабах.

Армения отрече тези съобщения, но съобщи за боеве през цялата нощ, както и че бойците на Нагорни-Карабах са отблъснали атаки от няколко посоки по фронтовата линия.

Отцепническият регион е в Азербайджан, но се управлява от етнически арменци и се подкрепя от Ереван. Той се отдели от Азербайджан по време на война през 90-те г. на XX в., но не е признат от никоя страна за независима република.

Настоящите сблъсъци между арменски и азербайджански сили за Нагорни Карабах са най-тежките от 2016 г. и засили притесненията за стабилността на Южен Кавказ - коридор за тръбопроводи за петрол и газ за световните пазари.

И двете страни се обвиняват в използването на тежка артилерия в тазседмичните сблъсъци с десетки жертви и стотици ранени.

Азербайджан в неделя съобщи за смъртта на 5-членно семейство, а Армения вчера обяви, че 9-годишно момиче е починало в обстрел, майка ѝ и брат ѝ са ранени.

Ереван обмисля възможността за военно-политически алианс с Нагорни Карабах, съобщи междувременно депутатката от управляващия алианс „Моя стъпка" Лилит Макунц.

Сирийски бунтовници междувременно съобщиха, че кандидатстват за работа в частна турска компания като граничари в Азербайджан, писа „Гардиън".