Радев: Ще внеса предложенията си за промяна в Конституцията, когато парламентът придобие легитимност
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Септември 2020 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Ще внеса предложенията си за промяна в Конституцията, когато парламентът придобие легитимност

/КРОСС/ Президентът Румен Радев е в института по молекулярна биология на БАН. Той се запозна с разработките на института, както и с помощта, която научните работници са оказали по време на пандемията с лабораториите, които се занимават с молекулярна диагностика.

На изказването на Калоян Методиев, че е имал различия с президента във връзка с конституционните промени, Радев отговори, че няма как да има различие, защото всеки един от президентството спомага за реализацията на неговата политика.

"Що се отнася до конституционните промени и това, че да речем, те трябва да бъдат обсъждани първо с партии, виждате как най-голямата партия с най-голям и финансов, и човешки административен ресурс какво направи? - внесе недоносче подигравка към правото в България предложение за конституция. Аз избрах другия подход", заяви Радев.

И обясни, че неговият подход е първо, разговор с академичната общност за идентифициране на проблемите. След това: разговори с неправителствени организации и граждани, разговори с експерти, с всички институции. "И на следващия етап планирани бяха разговори с политическите партии, за да може това, което внасям, да може да мине през парламента".

"Стигнахме един друг етап на обществено развитие поради протестите и поради пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент. Аз не виждам, че в момента имам някакво основание да внасям моите предложения за промяна в Конституцията. Ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, т.е. след избори и може адекватно да разгледа тези промени", категоричен беше държавният глава.

Според Радев отхвърлянето на ветата от страна на парламента показва липсата на диалог, но не от негова страна. И допълни, че внася достатъчно ясни и аргументирани мотиви за вето.