Учени: Топлото време провокира извършването на престъпления
Секция: Наука
29 Септември 2020 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Учени: Топлото време провокира извършването на престъпления

/КРОСС/ Учени установиха, че високите температури увеличават агресията и гнева, които провокират престъпленията в горещите дни, съобщи пресслужбата на Уралския федерален университет (УрФУ) пред РИА Новости.

Изследването е проведено от екип от учени от Русия и Португалия, разчитайки на данни от "Росстат" и руската база данни за плодовитост и смъртност за периода от 1989 до 2015 г.

"Установихме, че увеличаването на броя на жертвите, както при жените, така и при мъжете, се случва в дни със средна температура над 25 градуса. Факт е, че в отговор на високите температури човешкото тяло произвежда хормони на стрес като адреналин, норадреналин и тестостерон. Това води до възбуда на нервната система, предизвиква агресия и гняв", обяснява Олга Попова, доцент в Катедрата по икономика на УрФУ.

Специалистът отбелязва, че въздействието на топлината се влошава от безработицата и употребата на силен алкохол, т.е. в региони с по-високо ниво на безработица и повишена консумация на силни алкохолни напитки вероятността да станете жертва на насилие в горещите дни става по-висока.

В същото време, според нея за жените, особено на възраст между 45 и 59 години, най-опасните почивни дни са, когато взаимодействат със семейството си, тъй като, както показва статистиката, в семейството се извършват 70-80% от тежките престъпления с насилие и 30-40% от убийствата.