Милен Керемедчиев: Турция е в основата на ситуацията в Нагорни Карабах
Секция: ПОЛИТИКА
29 Септември 2020 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милен Керемедчиев: Турция е в основата на ситуацията в Нагорни Карабах

/КРОСС/ „Ситуацията в Нагорни Карабах сега е различна и в основата стои Турция, Ердоган и неговият план за изнасяне на конфликти извън страната. Турция се нуждае от външни кризи, за да може Ердоган да консолидира обществеността, която става все по-негативно настроена към неговото управление. А и икономически Турция е в колапс". Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и международен анализатор.

По думите му най-силна позиция в конфликта между Азербайджан и Армения има Русия:

„Докато конфликтът продължава, руското влияние в Армения ще става все по-силно. Русия има необходимост от периодично избухване на такива военни действия, за да увеличи военното си присъствие и военното си сътрудничество с Армения".

В предаването „12+3" Керемедчиев допълни:

„САЩ все още нямат постоянно становище по този казус. Политиката им е непостоянна. В САЩ има сериозна арменска диаспора със сериозно влияние и в Конгреса, и в Белия дом. Азербайджан все повече се опитва да се откъсне от Русия, търси сътрудничество с Турция и с Израел. САЩ едва ли ще вземат страна".

Според анализатора е възможно повторение на сценария от 2016 година:

„Двете страни ще направят всичко възможно да разпалят конфликта до неговата максималност... Този конфликт ще даде сила и на двете държави да започнат преговори под егидата на Русия и на Турция".