Ген.-майор Стойков за евентуалната покупка на нови F-16: Това е втората фаза за модернизация на българските ВВС
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2020 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген.-майор Стойков за евентуалната покупка на нови F-16: Това е втората фаза за модернизация на българските ВВС

/КРОСС/ Темата за евентуалната покупка на още 8 нови самолета F-16 и искането на БСП в парламента да бъдат изслушани премиерът и военният министър беше коментирана и по време на военното изложение "Хемус" в Пловдив.

Специално за "По света и у нас" доскорошният командир на ВВС и настоящ началник на отбраната ген.-майор Цанко Стойков припомни, че в одобрената от парламента сделка за купуване на нови изтребители F-16 Блок 70 вторият етап предвижда проучване възможността държавата ни да придобие още 8 нови бойни машини и това не е нова сделка.

Той апелира към народните представители за патриотизъм и защитаване на националните интереси на страната, преминаващо именно в укрепване на новите възможности на българската армия.

БНТ: Това предложение не било съгласувано с Парламента. Това може ли да попречи тази сделка да се осъществи?

Ген.-майор Цанко Стойков: Аз считам, че всички български държавни мъже и жени знаят какво е значението на тази сделка, така че се надявам на положително разрешаване. Това е много добра новина, тъй като това е вторият етап, втората фаза за модернизация на българските ВВС и тези самолети, като попълване на цялата ескадрила, ще допринесат до пълна оперативна готовност на българската изтребителна авиация за участие и изпълнение на всякакви мисии и за носене на дежурство.

По-рано днес президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев откри официално 14-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2020".

В началото приветствия направиха министърът на икономиката Лъчезар Борисов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Румен Радев апелира към военното министерство в бъдеще да обръща повече поглед към българската отбранителна индустрия. Българските фирми да не участват само в сделки по доставяне на боеприпаси, а да получават и по-големи поръчки с оглед на това, че българската индустрия доказва все повече своята жизненост и конкурентоспособност.

Изложението се утвърди като ценна платформа за обмяна на знания, опит и нов технологии, изтъкна президентът.

В 25-годишното юбилейно издание участват 90 фирми от 16 държави. В рамките на изложението, освен представяне на образци за въоръжение и техника, ще има демонстрационни стрелби и научни конференции.

Малко след 11.30 часа над небето на Пловдив прелетя двойка изтребители F-16 на американските военно-въздушни сили. Ескадрила от хеликоптери също прелетяха с националния трибагреник.