Илия Лингорски, ББР: Основният фокус за бързо справяне с последиците от кризата трябва да е върху подкрепата за инвестиции в частния и публичния сектор
Секция: ИКОНОМИКА
30 Септември 2020 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Илия Лингорски, ББР: Основният фокус за бързо справяне с последиците от кризата трябва да е върху подкрепата за инвестиции в частния и публичния сектор

/КРОСС/ Основният фокус за бързо справяне с последиците от кризата трябва да бъде поставен върху подкрепата за инвестиции, както в частния, така и в публичния сектор. Особено важни ще са публично-частните партньорства, които ще се случват в унисон с европейските приоритети в следващите години за дигитална трансформация, за по-зелена икономика и особено за повишаване на устойчивостта и съкращаване на веригите на доставки в ЕС. По този начин ще се предостави и голяма възможност за бързо възстановяване на българския износ, който в последните години бе важен фактор за развитието на икономиката ни. Това заяви главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски по време на 11-ата Конференция за управление на кредитния риск.
Според него чрез интеграция на българските експортьори в следващите няколко години в програми, насочени към трайно и дългосрочно повишаване на устойчивост по оста на веригите за снабдяване в глобален процес, ще се открият нови възможности за технологична модернизация на българския бизнес, за увеличаване на експортния потенциал и за преминаване към Индустрия 4.0.
По думите на Илия Лингорски икономическата криза, предизвикана от пандемията COVID19, е съвършено различна от Световната финансова криза от 2008 г. „Предишната голяма криза започна във финансовия сектор и се прехвърли впоследствие в реалната икономика, докато сегашната криза започна в реалния сектор в резултат на пандемията. Според него финансовият сектор и в частност банковата система този път са добре подготвени, със съответните резерви и буфери, и със засилена капиталова основа. Пандемиите са познати в историята и макар и да не са непредсказуеми, понякога имат ефектите на кризи с много малка вероятност, поради свойството им да ескалират експоненциално, уточни той. Колкото по-рано бъдат взети мерки, толкова по-голям е шансът да бъдат намалени щетите върху икономиката, допълни Лингорски.
Според главния икономист именно кризата от 2008 г. показа колко полезен инструмент може да е Българската банка за развитие за подкрепа на ликвидността, от която имаше нужда реалния сектор. „За разлика от тогава, днес вече имаме банкова група с утвърден опит и богато портфолио от финансови услуги и инструменти и неслучайно правителството ни възложи специални мандати за справяне с последиците от пандемията. Мога да заявя, че към края на септември малко над половината от средствата по програмата за подкрепа на физическите лица вече усвоени, а интересът към програмата за малките и средни предприятия се увеличава", допълни още той.
Лингорски уточни, че благодарение на бързите и навременните мерки от страна на правителството в подкрепа на бизнеса и запазването на работните места, очакванията за по-голям спад на икономиката не са се случили, а в следващите две години дори очакваме плавно възстановяване. През второто тримесечие България е сред страните в ЕС с относително по-малка контракция на икономиката си спрямо същото тримесечие на миналата година - в една група със страни като Швеция, Полша, Дания, Латвия и Нидерландия. Актуализираната прогноза на ЕК за българската икономика е, че през тази година ще има 7.1% спад, а догодина ще отбележи ръст от над 5 на сто. Очакванията за безработицата също остават относително умерени, като пикът се очаква да бъде до края на тази година.
Според Илия Лингорски в България можем да имаме самочувствието, че сме една от страните в ЕС, които бързо и навременно са започнали с въвеждането на мерки за справяне с последиците от COVID-19. Страната ни е била подготвена, защото и правителствената фискална политика, и банковата система са имали едно разумно управление в последните години, което се вижда, че се подкрепя и от българският бизнес.