UCL: Загубата на обоняние - по-надежден индикатор за Covid-19 от кашлица или треска
Секция: Здраве
02 Октомври 2020 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
UCL: Загубата на обоняние - по-надежден индикатор за Covid-19 от кашлица или треска

/КРОСС/ Загубата на обоняние може да се смята за по-надежден индикатор за Covid-19 от кашлица или треска, съобщиха от University College London /Лондонския университетски колеж/, позовавайки се на проучване.

Проучване сред 590 души, които са загубили обоняние и вкусови качества, е показало, че при 80 процента от тях са открити антитела на коронавируса. А 40 на сто от хората с антитела са нямали никави други симптоми.

Уточнява се обаче, че проучването е правено сред хора само с леки симптоми. Сведенията, че загубата на обоняние и на вкус са признаци за Covid-19 се появиха още през април, а в средата на май те бяха официално добавени към симптомите.

Според разпоредбите всеки, който разбере, че е загубил обонянието и вкуса си или е усетил някаква промяна в тази област, трябва да се самоизолира и да си направи тест.

Професор Рейчъл Батърхам от Лондонския университетски колеж обаче каза, че кашлицата и треската продължават да са смятани за основни симптоми за вируса.

Междувременно Маргарет Фериър, която е депутат в британския парламент от Шотландската национална партия, бе отстранена от партийните редици след като бе установено, че е пропътувала 400 километра с обществен транспорт от Лондон до Глазгоу след като е дала положителна проба за Covid-19.