Северното сияние – природно произведение на изкуството
Секция: Наука
03 Октомври 2020 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Северното сияние – природно произведение на изкуството

/КРОСС/ Северното сияние, наричано още „Полярно“, е едно от край-красивите природни явления в целия свят. То се образува вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Хора от всички краища на планетата пътуват до магнитните полюси на Земята, за да видят с очите си как небето се оцветява от пъстри и ярки лъчи светлина в различни нюанси и заприличва на произведение на изкуството.

Зрелището се наблюдава в Антарктика, в северната част на Канада и Русия, а също и в Норвегия, Шотландия, Исландия, Швеция. През Средновековието северният магнитен полюс се намирал повече на изток, затова сиянието се вижда и в северната част на Китай. И макар да се нарича „Северно“, можем да му се наслаждаваме и в северното, и в южното полукълбо. Съвременните сателитни изследвания доказват, че това са огледални образи на едно и също явление.

В древността хората нямали техника, с която да анализират природните феномени, затова полярното сияние носело със себе си много митове и легенди. Според норвежката митология се образува цветен мост, по който боговете слизат от небето на земята, а ирландските народи вярвали, че това е пъстра река в небето, която разделяла света на живите и мъртвите. Друга популярна теория била, че лъчите са мистериозни девойки, дошли да приберат душите на загиналите войници и да ги отведат в Рая.