Епидемиолог: COVID-19 не се разпространява равномерно по градовете, както грипът
Секция: Коментари
04 Октомври 2020 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Епидемиолог: COVID-19 не се разпространява равномерно по градовете, както грипът

/КРОСС/ Коронавирусът не се разпространява равномерно по градовете, както грипът. Това обяви пред „NOVA" епидемиологът Савина Стоицова. Според нея заразяването с COVID-19 зависи от това дали в съответното населено място са се провеждали големи събития. Именно те са „свръх-разпространители" на болестта. Ако е имало такова събитие, то тогава се отчита скок на заразените.

Стоицова отбеляза също, че през последната седмица се наблюдава покачване на броя на новите случаи. В момента сме достигнали стойности от 37 на 100 000 души. Все още обаче те са по-ниски от регистрираните през месец юли. Увеличаване на броя на новозаразените не се наблюдава само в България, но и в цяла Европа.

Според Стоицова това, което ще се случи оттук-нататък, зависи от нас. Става въпрос за това дали ще се спазват противоепидемичните мерки.
Епидемиологът съобщи, че COVID-19 може да се предава дори и през очите, като това е характерно и за други вируси. Затова не трябва да си пипаме лицето.
Тя акцентира на това колко е важно да се носят маски в затворени помещения. И даде пример с болниците, където се поставят и шлемове, и маски.