Ресторанти във Франция работят нелегално
Секция: СВЯТ
07 Октомври 2020 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ресторанти във Франция работят нелегално

/КРОСС/ Франция се опитва да се справи с втората вълна на пандемията от COVID-19 с нови ограничения, които вече са в сила и в столицата. Баровете в Париж са затворени, а ресторантите работят при строг санитарен контрол и с намалено работно време. Ще се повторят ли и там примерите от Марсилия, където още преди седмици изпитаха на гърба си подобни мерки? Вместо да се подчинят, някои от собствениците на ресторанти преминаха в нелегалност.

Ресторант в Марсилия очаква клиенти, които няма да видите. Ресторантите отварят тайно.

"Приготвяме гарнитурата - зеле, полента", каза готвач.

Собственикът на ресторанта е решил да не се съобрази с разпореждането да затвори за две седмици. В последно време мерки и ограничения непрекъснато се променят, но това носи нестабилност на бизнеса - особено ресторантьорския.

"По време на първата карантина, която продължи два месеца и половина, нямаше бунтове, нямаше притеснения. Сега затвориха два града във Франция, но защо не Париж, Лион, Тулуза. Тази несправедливост е неприемлива", каза собственик на ресторант.

Собственикът на ресторанта е наясно с рисковете - очаква го глоба от 135 евро и 1500 евро, в случай на повторно нарушение. Най-крайните санкции предвиждат затвор и административно прекратяване на дейността.

"В началото бяхме изненадани. Но после приехме и подкрепихме идеята. Така се прави в екип", каза служител в ресторанта.

"Не става дума за безогтоворност от наша страна. Правим каквото трябва. Не намирам разлика с използването на обществения транспорт. Ние поне осигуряваме разстояние от един метър между масите, за да е комфортно на хората", каза служителка в ресторанта.

За обяд ресторантът очаква десетина клиенти. Други ресторанти дори не се опитаха да се крият.

Наказанието в този случай е глоба от 135 евро и устно предупреждение за собственика.