Раздават пликчета за чоплене на семки по паркове и детски площадки в пловдивски квартал
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Октомври 2020 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Раздават пликчета за чоплене на семки по паркове и детски площадки в пловдивски квартал

Креативна кампания, насочена към родители в опит за опазване на площадките от отпадъци от семки

/КРОСС/ Доброволците на _Място България ще раздават пликчета за люпене на семки в пловдивския район Тракия. Локациите са предварително набелязани от сдружение БГ Бъди активен, заедно с администрацията на Район Тракия, като са разграфени зоните, в които е забелязан казусът със семките. Оказва се, че това са предимно детски площадки и градини, а кампанията ще продължи в продължение на няколко седмици. Акцията е дело на сдружението, в партньорство с Община Пловдив, район Тракия и е част от дейностите по програмата _Място БългарияКампанията е насочена най-вече към родителите на малки деца, които прекарват голяма част от времето си на детската площадка. "С тази акция искаме да покажем на хората, че не е толкова трудно да направят малки промени в ежедневието си, за да можем да постигнем голям ефект с намаляването на отпадъците. Провеждаме акцията с доброволците по детските площадки, защото вярваме, че децата са тези, от чиято култура зависи бъдещето на града ни, а те понякога разбират сериозността на проблема със замърсяването дори много по-добре от възрастните. И нека не забравяме, че именно те гледат примера на своите родители", смята Костадин Димитров, кмет на район Тракия. Това е пореден опит на районният кмет да се справи с този наболял проблем, като този път той обединява усилия с активистите за чистотата в Пловдив - БГ Бъди активен.
Първата акция ще бъде на 12-ти октомври от 17 и 30 часа в парк Елит, Тракия, като началото ще поставят две талантливи пловдивски актриси - Джована Галиарди и Паулина Гегова, които се включват към инициативата на сдружение БГ Бъди активен. Актрисите ще изиграят авторската пиеса „Джиджи и горските обитатели", която е насочена към най-малките ентусиасти за опазване на околната среда. Идеята, текстът и музиката са дело на двете колежки, чийто съвместен творчески път поставя началото си през 2010 година.„Джиджи и горските обитатели" разказва историята на домашната котка Лили и нейната стопанка Джиджи, която решава да напусне големия, шумен и забързан град и да се пренесе на по-спокойно, тихо и мирно място - на село. От къщата ѝ започва буйна и наситена с живот гора, а комичните ситуации, в които двете героини попадат, ги учат, че трябва да почитат природата и да се грижат за нея.

През изминалия месец, отново заедно със сдружението, район Тракия поставен креативни пожелателни табели в парк Лаута, като една от засегнатите теми е именно отпадъкът от семките, който остава след гражданите в парка. Това бе поредната акция сред гражданите, с която се цели да бъде привлечено вниманието на хората към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота. Табелите #безотпадъци имат послания, които чрез силата на хумора, да провокират гражданите да се замислят по темата за общата ни отговорност към градските пространства.

"Въпросът е да се образоваме. Промяната започва от нас. Не може да обвиняваме другите за средата около нас, докато самите ние хвърляме било то бутилки, люспи от семки, хартийки и други в природата. Хората трябва да се научат да мислят критично и към себе си", смята Румяна Киризиева от екипа на БГ Бъди активен