Министър Ангелов: Ще настоявам биоцентралата в с. Труд временно да бъде спряна
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2020 16:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Ангелов: Ще настоявам биоцентралата в с. Труд временно да бъде спряна

/КРОСС/ ЦИК е призвана да изпълни законът такъв, какъвто е. Това каза по време на изслушването в правната комисия Александър Андреев, който е единственият кандидат да оглави Централната избирателна комисия.

След дискусията номинацията му, която идва от НПО и е подкрепена от ГЕРБ, получи подкрепа в правната комисия от управляващите, а БСП и ДПС бяха против.

А окончателното гласуване за нов председател на Централната избирателна комисия ще бъде утре в пленарната зала.

„ЦИК като правоприлагащ орган е призвана да изпълни законът, какъвто е. Един от основните въпроси, които към момента стои, това е машинното гласуване. В този въпрос има редица допълнения, които би следвало да бъдат разгледани. За да може ЦИК да изпълни своите задължения, трябва да бъде поставена в положението да го направи. Не е въпросът дали да има машинно гласуване или да няма, а как да бъде осъществено машинното гласуване", посочи Александър Андреев.

"Текстовете по отношение на машинното гласуване са много малко и те не разрешават една допълнителна серия от въпроси, които ще стоят пред ЦИК, като орган, който е натоварен по силата на ИК с произвеждането на изборите. Те не могат да бъдат решени само от ЦИК. Това са въпросите, свързани с придобиването на машините, тяхното складиране, обслужване, сертифициране, одитиране, тяхното транспортиране. Следователно машинният вот изисква не само придобиваме машините, а трябва да отговорим на всички останали въпроси - къде ще бъдат складирани, как ще бъдат обслужвани, по какъв начин ще бъдат транспортирани, съхранявани, охранявани. Въпроси, които трябва да намерят отговор в една подробна уредба в Изборния кодекс", каза още той.

Как да се направи по-подробната правна уредба за машинното гласуване обаче Андреев не поясни. Той не каза и какво и личното му мнение за това дали машините трябва да бъдат купени или наети.

„Въпросът е от компетентността на ЦИК, а не на нейния председател", обясни той.

„Смятате ли, че има човек, който би поел цялата тежест върху себе си и ЦИК, когато правителството абдикира от организацията на изборите и я прехвърля на комисията, която има 4-5 души технически персонал и няма как да се справи - машини, хартия и т.н.", коментира по-късно пред журналисти Хамид Хамид след изслушването.