Сондата "ОЗИРИС-РЕКС" откри следи от вода на астероида Бену
Секция: Наука
09 Октомври 2020 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сондата "ОЗИРИС-РЕКС" откри следи от вода на астероида Бену

/КРОСС/ Американската междупланетна станция "ОЗИРИС-РЕКС" състави пълна карта на повърхността на астероида Бену и откри в кратера Найтингейл, където кацна апаратът в края на октомври, залежи от минерали, възникнали от течението на речни потоци, предаде ТАСС.

Резултатите от наблюденията на сондата бяха публикувани в списанията "Сайънс" и "Сайънс адвансис".

Анализирайки снимките от зоната на кацане на "ОСИРИ-РЕКС" ние забелязахме в кратера Найтингейл цяла мрежа от тънки бразди, запълнени с ярки минерали. Предполагаме, че това са залежи от карбонати, аналогични на тези, които се срещат в метеоритите-хондрити, претърпели въздействието на водата. Ако това действително е така, това означава, че потоци от течна вода са преминавали по повърхността на прародителя на Бену в продължение на хиляди, а може би и на милиони години", пишат изследователите.

Сондата "ОЗИРИС-РЕКС" беше успешно изстреляна през септември 2016 година, като мисията ѝ се състои в приближаването да астероида Бену и взимане на образци от почвата му. Апаратът достигна до небесното тяло през месец декември 2018 г., припомня агенцията, а през октомври тази година кацна на повърхността му.