Масови проверки на строителните обекти в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Октомври 2020 19:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масови проверки на строителните обекти в София

/КРОСС/ Столичният инспекторат започва масови проверки за спазване на изискванията за чистотата на строителните обекти с цел намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Проверките са съвместни с екипи на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", които ще следят за замърсяващи околната среда камиони.

Наред с битовото отопление и транспорта, сред основните замърсители на въздуха е строителството в столицата.

Затова общината предприема редовни проверки по строителните обекти, каза зам.-кметът по екологията Десислава Билева:

"Постоянен контрол и комплексни проверки на строителните обекти. След това ще продължим съответно и към кариерите. На прага на отоплителния сезон и те допринасят за запрашаването и калта, която излиза от строителните обекти. Тя се разнася".

Проверките на строителните обекти ще се извършват съвместно с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", чийто служители ще следят за правилното превозване на товарите, уточни директорът на Агенцията Бойко Рановски:

"Така трябва да се превозват товарите, че да не се разпиляват и да не замърсяват околната среда. Това е основното, което ще проверяваме. Другото е техническата изправност на превозните средства. Не може по пътищата да се движат технически неизправни превозни средства, защото те също замърсяват околната среда".

Заместник-кметът Десислава Билева допълни, че и през настоящия есенно-зимен сезон при превишаване на допустимото ниво на замърсяване с фини прахови частици ще се запази мярката при нужда да се въведе така нареченият - "зелен билет" за градския транспорт.