Hyundai изпревари конкуренцията с камион на водород
Секция: Автомобили
10 Октомври 2020 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Hyundai изпревари конкуренцията с камион на водород

/КРОСС/ Корпорацията Hyundai обяви пускането на първия камион с водородно задвижване. Моделът се казва Xcient и е разработка на товарното подразделение на корейския производител, като вече се предлага на пазара в Европа, а предстои появата му в Северна Америка и Китай, съобщава Automedia.bg.

Първите 7 бройки от Xcient са предадени на швейцарска фирма за товарни преводи, като се предвижда до края на годината да бъдат доставени още 43 бройки от модела. Плановете на Hyundai са от 2021 година да се произвеждат по 2000 бройки годишно.

Дългият 9 метра камион Xcient се задвижва от система с водородни горивни елементи, която включва 3 агрегата. Първият развива 255 конски сили, а останалите два добавят 127 конски сили. Водородът се съхранява в резервоари с вместимост 32 килограма, като зареждането отнема между 8 и 20 минути.
Именно зареждането е най-големият проблем на превозните средства на водород. За да го улесни, корейският производител смята да открия над 100 зарядни станции само на територията на Швейцария.

В същото време обаче акциите на Hyundai на международните борси паднаха с около 1,4%, след като корпорацията обяви, че ще организира сервизна акция на повече от 25 000 бройки от електрическия кросоувър Kona. Тя ще засегне машини, произведени през периода септември 2017 - март 2020 година, при които има опасност от пожар заради неправилно производство на батериите.