Най-малко 20 загинали при катастрофа на автобус с влак в Тайланд
Секция: СВЯТ
11 Октомври 2020 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-малко 20 загинали при катастрофа на автобус с влак в Тайланд

/КРОСС/ Най-малко 20 души са загинали и десетки са били ранени при сблъсък на автобус с влак в Тайланд, съобщиха властите, цитирани от световните информационни агенции.

Пътниците на автобуса са били на път към храм в провинция Чачоенгсао за церемония по отбелязване на края на будисткия пост и са били на около два часа източно от столицата Банкок, когато е станало произшествието.

"Броят на жертвите, който имаме до момента, е 20 души", уточни местен полицейски шеф и добави, че катастрофата е станала около 8 часа сутринта местно време.

Губернаторът на провинцията Мейтри Тритиланонд каза пред журналисти, че около 29 души са ранени.

Кадри на спасителните работници показват изкривен метал и отломки, с тела, лежащи до влаковите коловози и разпръснати вещи на хората.

Автобусът се е обърнал настрани, горната му част е откъсната, а спасителните работници казват, че е необходим кран, за да го повдигнат.

Очаква се броят на жертвите и ранените да нарасне.

Туристическият автобус е превозвал 65 пътници, когато е пресякъл жп линията. Пратуенг Йоокасем, областният началник, каза пред тайландската телевизия PBS, че: "Валеше, може би шофьорът не е видял влака."

Такива смъртоносни инциденти са често срещани в Тайланд, който редовно оглавява класациите на най-смъртоносните пътища в света, като за това допринасят превишената скорост, шофиране в нетрезво състояние и слаби правоохранителни органи.

Според доклад на Световната здравна организация за 2018 г. Тайланд има втория най-висок процент на смъртност по пътищата в света.

Въпреки че по-голямата част от жертвите са мотоциклетисти, автобусните катастрофи, включващи групи туристи и работници мигранти, често влизат в новините.

През март 2018 г. най-малко 18 души загинаха и десетки бяха ранени, след като автобус, превозващ хора, връщащи се от почивки в Североизточен Тайланд, излезе от пътя и се разби в дърво.