Министър Димитров участва в акция по разкриване на крупен незаконен добив на инертни материали от р. Струма
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Октомври 2020 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Димитров участва в акция по разкриване на крупен незаконен добив на инертни материали от р. Струма

/КРОСС/ Министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес участва в акция, при която беше разкрит крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич. Акцията е по разпореждане на Върховна административна прокуратура. В нея участват икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район" и на дирекция „Управление на водите" в МОСВ.

На място са установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество (около 2-3 хил. кубика) депониран материал. Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична.

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата.

Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие.