Лавров и Чавушоглу следят примирието в Нагорни Карабах
Секция: Русия
12 Октомври 2020 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров и Чавушоглу следят примирието в Нагорни Карабах

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу и външния министър на Русия Сергей Лавров обсъдиха по телефона ситуацията в зоната на нагорно-карабахския конфликт и примирието там. Според дипломатически източници, Чавушоглу е поискал от Лавров да предупреди арменската страна за спазването на хуманитарно примирие.

Армения и Азербайджан в хода на вчерашните тристранни преговорите в Москва се договориха за временно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. След влизането в сила на примирието, днес се предвижда враждуващите страни да започнат обмен на пленници и загиналите в продължилите две седмици бойни действия за Нагорни Карабах.

Азербайджан заяви днес, че при обстрел на арменските сили по втория по големина град в страната са загинали девет души, един ден след прекратяването на огъня между двете страни.

С последните жертви общият брой на азербайджанските цивилни, убити от арменци, нарасна до 41.

Договореното спиране на боевете, които бушуват от две седмици, влезе в сила по обяд в събота и беше одобрено от министрите на външните работи на Армения и Азербайджан по време на преговори с посредничеството на Русия в Москва.