Прането повишава риска от заразяване с коронавирус
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Октомври 2020 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прането повишава риска от заразяване с коронавирус

/КРОСС/ Британски учени от групата SPI-B са установили, че извършването на домакински задължения, особено пране, увеличава риска от заразяване с коронавирус, пише в. "Дейли мейл".

Изследователите отбелязват, че жените са изложени на по-голям риск, тъй като по-често се занимават с дейности като пране, чистене, готвене. Същевременно те дори не осъзнават, че инфекция, попаднала върху дрехите в капки от дихателните пътища, може да оцелее върху тъканите и повърхностите до три дни.

Домакините от "нуклеарни" семейства, които живеят с родители или представители на други поколения, са изложени на най-голям риск от заразяване с Covid-19. В опасната зона обаче попадат и жени, които отглеждат деца и живеят отделно от своите роднини.

Коронавирусът може да проникне в жилището по различни начини, които не са толкова очевидни, включително чрез дрехи и обувки. Ето защо те трябва да бъдат третирани с дезинфектанти под формата на аерозоли. Препоръчително е и използването на сапун и спирт, които са най-добрите антисептици.