Светлана Шаренкова: Миротворецът, или да се „запишеш в историята”
Секция: Интервюта
12 Октомври 2020 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светлана Шаренкова: Миротворецът, или да се „запишеш в историята”

Време е западната политическа класа да разбере, че не срещу Русия, а в съюз с Путин ще гарантира сигурността на Европа. Време е и българската политическа класа да балансира поведението си в триъгълника „Брюксел - Вашингтон - Москва"

/КРОСС/ Преди ден под егидата на Владимир Путин, с посредничеството на един от лидерите в световната дипломация на ХХI век Сергей Лавров, бе постигнато примирие в Нагорни Карабах.

На тази древна кавказка земя тлее конфликт между азери и арменци почти 4 десетилетия, още от безвремието на Горбачов и разпада на Съветския съюз. И изведнъж рано сутринта на 27 септември (неделя) този конфликт прерасна в гореща мини война между Азербайджан и Армения, в която бяха дадени десетки свидни жертви от двете страни. Кой натисна пръв спусъка, така и не се разбра, но едно е ясно, че и гордите кавказки народи са заложници на големите геополитически играчи.

А сега да се върнем към заглавието - Миротворецът!

Мнозина си спомнят едноименния филм с участието на холивудския красавец Джордж Клуни, който спасяваше света и ООН от ядрен взрив след разпада на Югославия и СССР.

Но преди ден - онлайн, а не на кино и екшън сценарий, бе постигнато реално примирие! Бе постигнато не във Вашингтон, в Берлин или в Брюксел, а в Москва. Това се случи, защото Русия отново стана определящ фактор в днешния многополюсен свят и защото руската държавност и дипломация имат дълбоки корени в постсъветското пространство (колкото това и да не харесва на Запада. Руската външна политика носи мир, стабилност и просперитет в тези региони, докато налагането на т. нар евроатлантически ценности чрез „цветни" революции, „фасадна демокрация" и марионетни правителства руши традиционната социална държава, налага варварски транснационален капитализъм, предизвиква етнически и верски конфликти.

За съвременна Русия и за целия свят Владимир Путин днес е Лидерът на Мира!

Той пое от Горбачов и Елцин една унизена и разпадаща се държава, разграбвана от олигарсите и западните им ментори, с отслабена икономика и отбранителни сили. За броени години, планово и системно той и неговият екип възвърнаха велика Русия към историческата й мощ и нейното достойно място в променящия се свят. Личната му лидерска реакция разреши конфликта в Чечня и ликвидира терористичната опасност, която застрашаваше живота и спокойствието на обикновените руски граждани - от Кавказ до Москва и Питер.

С неговите усилия и политическа воля в Руската федерация се случиха икономически и социални реформи, които възстановиха устоите на социалната държава, укрепиха армията, дадоха тласък на руската духовност, култура, наука и високи технологии.

През 2007 г. Владимир Путин, стъпвайки върху съветите и концептуалния подход на големия руски учен, дипломат и разузнавач акад. Евгений Примаков (който имаше дълбоко лично отношение към многоетнчния Кавказ и професионален подход към Близкия изток), бе държавникът и политикът, възвестил края на еднополюсния свят, доминиран от САЩ, и идването на нов световен ред - многополюсния!

Речта на Путин на Мюнхенската конференция за сигурност напомни, че НАТО отдавна трябваше да е минало - като отговор на разпускането на Варшавския договор, че Русия няма да търпи политически, икономически, енергиен и друг вид диктат. Настоя, че светът се променя и всяка държава и народ имат правото да се развиват на базата на своя национален интерес и суверенитет, своите традиции и културно-исторически код.

Това бе реч на истински Миротворец! Еднополюсният неолиберален и глобалистки световен ред донесе на човечеството не мечтаната свобода, демокрация и равенство, а конфликти (за петрол и ресурси), социални неравенства, диктат на транснационалния капитал, извращения като джендър идеологията и еднополовите бракове.

След мирния референдум в Крим през 2014 г. Русия стана жертва на невиждана от Студената война насам информационна русофобска кампания. Но Москва доказа, че не се поддава на политически провокации, и отстоя правото си да живее по свите писани и неписани закони. Русия показа на дело, че се бори за мир и добросъседство между народите - основни ценности в руския мироглед на „Съборност и Заедност".

Да възродиш държавността на Отечеството си, за да дадеш мир и стабилност на своя народ - това е най-голямото постижение на истинския Лидер!

Десетилетия Близкият изток бе зона на постоянни конфликти, а с войната на САЩ в Ирак и Арабската пролет, регионът стана врящ котел на насилие, несигурност, износ на миграция и терор към Европа и САЩ. Тогава отново руската намеса в Сирия се оказа факторът за омиротворяване, а президентът Путин и министрите Шойгу и Лавров станаха реалните партньори на Европа в нейната защита и борба срещу тероризма, залял улиците на Париж, Ница, Берлин, Мюнстер, Лондон...

Време е западната политическа класа да разбере, че не срещу Русия, а в съюз и разбирателство с Путин ще гарантира сигурността на Европа и ще успокои недоволството на народите. Време е и българската политическа класа да балансира поведението си в триъгълника „Брюксел - Вашингтон - Москва", съобразявайки се с националните ни интереси и с очакванията на българския народ за по-добър, мирен и достоен живот.

 

Източник: Епицентър