Захариева ще участва в Съвета „Външни работи” в Люксембург
Секция: ПОЛИТИКА
12 Октомври 2020 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захариева ще участва в Съвета „Външни работи” в Люксембург

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Люксембург, където ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи".

Министрите на външните работи от Европейския съюз ще обсъдят ситуацията в Нагорни Карабах предвид последните развития. Централно място в дискусиите ще заеме също актуалната обстановка в Беларус, след като няколко европейски страни, включително и България, извикаха посланиците си за консултации в знак на пълна солидарност и подкрепа за партньорите в ЕС Полша и Литва, срещу които бяха предприети действия за възпрепятстване на тяхната дипломатическа дейност в Беларус.

Ще бъде обсъден и възможен общ отговор спрямо опита за убийство чрез отравяне на руския опозиционер Алексей Навални.

Очаква се върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да представи информация относно резултатите от 22-та Среща на върха ЕС-Украйна. В рамките на Съвета „Външни работи" специалния представител на ЕС за диалога Белград - Прищина Мирослав Лайчак ще представи пред външните министри информация за неговото развитие.

В дневния ред на СВнР е също стратегическото значение на отношенията на ЕС с Латинска Америка и Карибите.

На неформална работна закуска първите дипломати на ЕС ще разговарят с министъра на външните работа на Кралство Саудитска Арабия - Файсал бин Фархан ал-Сауд за развитие на отношенията между ЕС и страната му.