Фейсбук ще трие публикации, които отричат Холокоста
Секция: Технологии
13 Октомври 2020 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фейсбук ще трие публикации, които отричат Холокоста

/КРОСС/ Фейсбук обяви, че ще трие публикации, които отричат или изкривяват истината за Холокоста, и ще насочва потребителите на социалната мрежа към авторитетни източници, които представят достоверна информация за нацисткия геноцид, предадоха световните медии.

Шефът на компанията Марк Зукърбърг заяви, че благодарение на новата политика ще бъде постигнат "правилният баланс" между това какво е приемливо да се пише в социалната мрежа и какво не е. "Отдавна започнахме да премахваме публикации, които възхваляват престъпленията от омраза или масови убийства. Борих се с напрежението между отстояването на свободата на изразяване и вредата, причинена от минимизиране или отричане на зверствата на Холокоста", написа в пост Зукърбърг. "Мисленето ми се промени, след като видях данни, показващи увеличаване на антисемитското насилие. Това наложи промяна в нашата политиката относно речта на омразата", каза той.

Новата политика на Фейсбук идва след критики на оцелелите от Холокоста, насочени към Зукърбърг. Те го призоваха да предприеме действия за сваляне на постове, които отричат нацисткия геноцид. През 2018 г. в интервю за технологичния уебсайт Recode Зукърбърг, който е от еврейски произход, каза, че намира "отричането на Холокоста за дълбоко обидно", но не вижда причина такива постове да бъдат трити от Фейсбук, само защото някой има различно мнение. Тогава базираната в Ню Йорк Конференция на еврейските материални претенции спрямо Германия проведе кампания в социалната мрежа, използвайки хаштага #NoDenyingIt. Жертвите на Холокоста се обърнаха към Зукърбърг, публикувайки по едно видео на ден, призоваващо за премахване на групи, страници и постове, които отричат или изкривяват истината за Холокоста.

Новите правила идват малко след резултатите от проведено в Америка проучване, според което 23% от младите американци нямат представа какво представлява Холокостът. То е проведено сред хора на възраст между 18 и 39 години.

От Фейсбук казаваха, че въвеждането на новата политика ще бъде продължителен процес, тъй като ще е нужно време за обучение на рецензенти и избработване на системи за прилагане на новия подход.