Проф. Коста Костов: Пост-ковид синдром засяга сърцето, нервната система и белите дробове
Секция: Здраве
14 Октомври 2020 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Коста Костов: Пост-ковид синдром засяга сърцето, нервната система и белите дробове

/КРОСС/ Леките случаи на коронавирус и тези с по-голяма тежест оставят следи в организма. Познатият като пост-ковид синдром засяга сърцето, нервната система и белите дробове, обясни в ефира на БТВ „Тази сутрин" председателят на експертния съвет за борба с коронавируса - проф. Коста Костов. При пост-ковид синдрома болният продължава да има симптоми и след болестта. Острият синдром се развива три седмици след началото на заболяването, а хроничният - след три седмици.

Най-честите симптоми са задух и умора. Пациентите усещат физическо безпокойство. Различни прояви на недостиг на въздух. Пост-ковид синдромът не засяга само тежките случаи, засяга и такива, които прекарват леко болестта. Щетите върху белия дроб след коронавируса са както функционални, така и структурни. От пациентите 30% са с фиброзни промени. Съчетават се с функционални проблеми, посочи проф. Костов. Той подчерта, че е време по темата да говорят пулмолози - тясно свързани специалисти, а не медици, обучавани в други области, визирайки директора на „Пирогов" - проф. Асен Балтов, и председателя на Националния оперативен щаб - проф. Венцислав Мутафчийски.

Проф. Костов обясни нарастващия брой заразени с метафората, че навлизайки в океана вълните са големи, и изрази надежда, че в открито море ситуацията ще е по-спокойна. По думите му начинът да не се стигне до ново затваряне, е всеки индивидуално да спазва трите основни правила - дезинфекция, дистанция и носене на маски.