ЕС санкционира шестима руснаци заради предполагаемото отравяне на Навални
Секция: Русия
14 Октомври 2020 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС санкционира шестима руснаци заради предполагаемото отравяне на Навални

/КРОСС/ В сряда ЕС се съгласи да наложи санкции на шестима руснаци и на един субект заради предполагаемото отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални с нервен агент "Новичок", посочиха евродипломати пред Франс прес.

Посланиците на 27-те страни от ЕС одобриха санкциите, след като през миналата седмица Франция и Германия предложиха въвеждане на подобни мерки, заявявайки, че Русия е отговорна за отравянето на Навални.

В съответствие с обичайната практика на ЕС, тези, които са обект на санкциите, включващи забрани за пътуване и замразяване на активи, няма да бъдат посочени поименно, докато мерките не влязат в сила в четвъртък, но вероятно става въпроса за руски служители.

Париж и Берлин заявиха през миналата седмица, че санкциите трябва да бъдат насочени към лица, "базирани на тяхната официална функция" и към субекти, "участващи в програмата "Новичок".

ЕС многократно настоя Москва да разследва отравянето, което се е случило на руска земя, но в съвместно изявление миналата седмица френският и германският външни министри заявиха, че Кремъл не е излязъл с "никакво достоверно обяснение".

Ходът за налагане на санкции на Русия се осъществява, след като надзорният орган на ООН за химическо оръжие OPCW потвърди констатацията на Германия, Франция и Швеция, че Алексей Навални е бил отровен от нервен агент от разработената от СССР група "Новичок".

Отрова от същата група е била използвана за нападение на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г. - инцидент, който накара ЕС да санкционира четирима членове на военното разузнаване на Кремъл.

Последните мерки бяха одобрени политически от външните министри на ЕС в понеделник - ход, приветстван от германския министър Хайко Маас.

"Смятам, че е от първостепенно значение в светлината на такова тежко престъпление - нарушение на международното право и конвенцията за химическите оръжия - Европейският съюз да демонстрира единство и то днес," подчерта той.