Патентното ведомство с нови 55 електронни услуги
Секция: ИКОНОМИКА
14 Октомври 2020 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Патентното ведомство с нови 55 електронни услуги

Те ще уляснят работата на малките и средни предприятия и гражданите

/КРОСС/ Патентното ведомство на страната въведе в реална експлоатация още 55 нови електронни услуги. Те дават възможност за подаване по електронен път на искания за Промяна на представител за патент, полезен модел, европейски патент; Промяна на адрес за кореспонденция за патент, полезен модел, европейски патент; Жалба срещу отказ/прекратяване за патент; Обявяване в недействителност на издаден патент; Подновяване на полезен модел; Оттегляне на заявка за патент; Оттегляне на заявка за Европейски патент; Отказ от право върху издаден патент; Отказ от право върху регистриран полезен модел; Отказ от право върху ЕП за Република България и други искания за патенти, полезни модели и европейски патенти.

Новите електронни услуги ще облекчат значително работата на малките и средни предприятия и гражданите по отношение на управляваните от тях обекти на индустриална собственост.

През последната една година ведомството внедри 76 нови електронни услуги. С този подход максимално се улесняват гражданите и бизнеса, като им се предоставя възможност за дистанционно подаване на искания и заявки, при липсата на физически контакт, което от своя страна свежда до минимум риска от заразяване с COVID - 19.

Стремежът на ведомството е да удовлетвори в максимална степен нуждите на гражданите и обществеността, свързани с достъпност на обслужването, по-добра организация и въвеждане на нови технологии.

Услугите са достъпни през портала за електронни услуги ТУК и през сайта на Ведомството. За заявяването им ще се изисква квалифициран електронен подпис (КЕП). Техническа информация за използване на електронните услуги можете да намерите в ръководствата за потребителя, налични на Портала за електронни услуги на ведомството.