Омбудсманът: Подкрепата за хората с увреждания да се отпуска според потребностите
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Октомври 2020 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Омбудсманът: Подкрепата за хората с увреждания да се отпуска според потребностите

/КРОСС/ Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до заместник министър-председателя и председател на Националния съвет за хората с увреждания Томислав Дончев във връзка с публикувания за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания /ЗХУ/.
Общественият защитник обръща внимание на три основни въпроса, които пряко засягат правата на хората с увреждания - обхвата на оценката на потребностите, срока на заповедта за отпускане на месечната финансова подкрепа и нерешения проблем с групирането на правоимащите граждани за получаване на месечна финансова помощ.
„Още при обсъждането на проекта на Закона за хората с увреждания през 2018 г. от институцията на омбудсмана беше акцентирано неведнъж, че за да бъде отговорено на установените правозащитни стандарти в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания /КПХУ/, подкрепата на хората с увреждания следва да бъде определяна и отпускана съобразно потребностите им, определяни в индивидуалната оценка", пише омбудсманът.
Тя допълва, че оценката на потребностите в действащата редакция на Закона за хората с увреждания няма значение при определянето на правоимащите и размера на месечната финансова подкрепа от държавата, което е в ущърб на хората.
„Чрез оценката на потребностите се цели установяване на действителните нужди на конкретния човек, неговите функционални затруднения и необходимостта от подкрепа. Чрез нея се събира информация за човека с увреждания, която е важна за определяне на допустимите възможности за подкрепа, включително и определени с други закони, и насочване на човека към тях", аргументира се доц. Ковачева. За сметка на това, оценката от ТЕЛК и НЕЛК е водещата за определянето и упражняването от хората с увреждания на техните права, което според омбудсмана е отклоняване от принципите в ЗХУ за индивидуален подход.
Общественият защитник е категоричен, че оценката по ЗХУ се явява първото, базисно ниво в системата, от което се получава информация за човека с увреждания и потребностите му и което може и следва да се използва от другите ангажирани с отделни права на хората с увреждания институции и организации.
Доц. Ковачева подчертава, че ограничаването на оценката само до целевите помощи за покупка на лично моторно превозно средство, финансовата подкрепа за приспособяване на жилище, ползването на социални услуги и лична помощ означава също съществено отклоняване от поетия път за привеждане на законодателството в съответствие с изискванията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.
Омбудсманът акцентира, че е правилно облекчаването на административната и бюрократична тежест за хората с увреждания, но е категорична, че е необходимо да се потърсят механизми за обективно оценяване на потребностите им, като отпускането на подкрепата трябва да е съобразена с индивидуалните нужди.
По втория проблем, свързан със срока на заповедта за отпускане на месечната финансова подкрепа, Диана Ковачева подчертава, че в институцията на омбудсмана постъпват много жалби. Гражданите са недоволни, тъй като социалните служби не ги информират, затова, че срокът на действие на оценките на потребностите им е изтекъл, което води до спиране изплащането на полагащата им се месечна финансова подкрепа.
Становището на омбудсмана е, че в проекта на закона трябва да се въведе задължение месечната финансова подкрепа при пожизнено експертно решение да се отпуска и изплаща пожизнено, така, както е при пенсиите.
В заключение Диана Ковачева напомня и за нерешения проблем с несправедливото групиране на правоимащите граждани по сега действащата разпоредба на чл. 70, т. 3-5 от Закон за хората с увреждания и настоява за неговото разрешаване.