Захариева: България е против разделянето на Албания и РС Македония по пътя им за ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
15 Октомври 2020 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захариева: България е против разделянето на Албания и РС Македония по пътя им за ЕС

/КРОСС/ България е против разделянето на Албания и РС Македония при започване на преговори за членство в ЕС. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева след срещата си с изпълняващия длъжността министър за Европа и външните работи на Република Албания Гент Цакай, предаде репортер на БГНЕС.

Захариева подчерта, че българското малцинство в Албания е едно богатство и още една възможност, която нашата страна може да използва, за да подпомага Албания. България изрази готовност да подпомогне с учители и учебни материали изучването на българския език от нашето малцинство, заяви още Захариева.

Тя посочи, че въпреки пандемията от коронавирус стокообменът между Албания и България е нараснал. В тази връзка, за да се засилят още повече икономическите отношения, ще се проведе среща на смесената българо-албанска комисия. Захариева заяви също така, че свързаността между двете страни е от изключително значение и се обмисля възстановяването на въздушната линия между София и Тирана.

Цакай благодари на България и българския народ за помощта, която ние им оказваме по пътя им за ЕС, а също така и за хуманитарната помощ, която сме им предоставили в трудните дни след смъртоносното земетресение, което разтърси неговата страна преди няколко месеца. Той подчерта, че нашата страна е била една от първите, които са се притекли на помощ на албанците.

Той също подчерта значението на транспортната и енергийната свързаност. Цакай заяви, че Албания ще реализира всички транспортни проекти, включително и Коридор 8, но също така призова и другите страни да направят повече за неговата реализация.