Над 300 прожекции в кино-литературния фестивал „Синелибри"
Секция: КУЛТУРА
15 Октомври 2020 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 300 прожекции в кино-литературния фестивал „Синелибри"

/КРОСС/ Шестото издание на единствения по рода са кино-литературен фестивал „Синелибри" започва в неделя, 18-и октомври.

„Възпитание на чувствата" е мотото, което обединява филмите, направени по книги, които ще бъдат прожектирани до 8-и ноември. Заради пандемията достъп до значителна част от филмовите заглавия ще бъде онлайн, но ще има и класически прожекции в киносалоните.

Повече от 300 прожекции на 45 филма, повечето от които национални и световни премиери, ще бъдат представени в седем града по време на фестивала.

Модулът с филми, състезаващи се за Голямата награда за майсторска литературна адаптация, е озаглавен „Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания".

„Във фестивала присъстват седем отбрани заглавия, вдъхновени от известни литературни произведения", каза в предаването „Хоризонт до обед" директорът на „Синелибри" Жаклин Вагенщайн:

„Най-отличителната марка на това издание е, че се случва по време на пандемия. За първи път по време на „Синелибри" ще се състои паралелно излъчване на голяма част от филмовите премиери заради пандемията от Covid-19. От друга страна, според организаторите онлайн излъчванията са чудесен шанс за ценителите на киното от цялата страна да видят много от заглавията.

Цената за един филм е 7 лева, за три - 15 лева, за пет - 22 лева, а за всички - 47 лева.

Жан-Жак Ано е почетен председател на журито на „Синелибри". Той е един от малкото европейски режисьори с международна кариера, която обхваща повече от пет десетилетия и му носи най-престижните киноотличия в света. Творческият му път е белязан от дълга поредица литературни адаптации, в т.ч. „Борба за огън", „Името на розата", „Мечката", „Любовникът", „Седем години в Тибет".

Жаклин Вагенщайн Снимка: БГНЕС
Жаклин Вагенщайн Снимка: БГНЕС

„Имаме за първи път две български участия - актрисата Снежина Петрова и режисьорът Милко Лазаров. Ще могат да се видят българските филми - „Мълчание с достойнство" на Адела Пеева и „Разкази на едно софийско копеле" на Мария Арангелова", каза още Вагенщайн.

Церемонията по откриването ще е в неделя от 19.00 часа в зала 1 на НДК с песента „Защо ми е любов, кажи" на Едит Пиаф в превод на Силвия Вагенщайн.

Зрителите ще имат възможност да се насладят на най-новия филм на режисьора Франсоа Озон, който носи заглавие „Лято 85", на една от най-дискутираните екранизации тази година - „Берлин Александерплац" по монументалния роман на Алфред Дьоблин, както и на датския трилър „Изключението" на режисьора Йеспер Нилсен.

„Повечето филми са напълно нови", посочи още Вагенщайн.

Състезателната програма ще предложи и филма „Минамата" с Джони Деп в ролята на фотограф, който осветлява екологично бедствие със смразяващи последици, и унгарската камерна драма „Пилат" по романа на Магда Сабо.

Филмовата версия на пиесата „Бащата", режисирана от Флориан Зелер, с участието на звездния тандем Антъни Хопкинс и Оливия Коулман е също акцент в тазгодишната програма на „Синелибри".