Кметът на Търговище: Има паника сред населението
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Октомври 2020 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Търговище: Има паника сред населението

/КРОСС/ В двете гимназии в Търговище, в които учат по над 1000 деца, вече има няколко случая на коронавирус - както при учители, така и при ученици. Има около 190 деца, които са с грипоподобни симптоми, които знаете, че много приличат на симптомите на COVID-19.

Това заяви кметът на града Дарин Димитров. Той уточни, че повечето ученици, които са направили PCR тест, са с отрицателен резултат.  "Но съществува една паника сред населението", призна Димитров.

6 екипа общински служители ще проверяват за спазване на епидемичните мерки в града. Всички легла за лечение на коронавирус в болницата в Търговище са заети. На този фон двама лекари подават молби за напускане.

"Моят апел, в едни такива времена е, ако колеги от съседни болници, имат свободни легла, нека ми се обадят. Имам транспорт, COVID-линейка и всичко останало. Защото тази вълна не е еднаква в цялата страна. Ако тя отмине тук след две седмици, аз бих се отзовал на такъв зов за помощ, защото това е нормално", каза заместник-директорът на МБАЛ Търговище д-р Иван Тянев.

От Областния кризисен щаб съобщиха, че има достатъчно предпазни облекла за медиците. Заради увеличението на пациентите с COVID-19 обаче може да бъдат разкрити и по 10 нови места в двете общински болници - тази в Омуртаг и в Попово.

Областният управител Митко Стайков съобщи, че в областната болница се предвижда създаване на триетажно отделение с до 10 места, което да посреща пациенти със съмнение за коронавирус.

"То ще е като разпределителен център - постъпват, съобразно състоянието на всеки един болен и го разпределяме, в зависимост в кое болнично заведение", обясни Стайков.