Художникът Иван Нинов представя рисунки и графики в Музей-галерия „АНЕЛ"
Секция: КУЛТУРА
16 Октомври 2020 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Художникът Иван Нинов представя рисунки и графики в Музей-галерия „АНЕЛ"

/КРОСС/ „Фонд за изкуство и култура - Ангел Симеонов" представя изложба от 34 творби (рисунки и графики) на утвърдения български художник Иван Нинов.
Вернисажът ще се състои на 20 октомври (вторник) от 18,30 ч. в Музей-галерия „АНЕЛ", бул. „Тодор Александров" 14. Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова.

Иван Нинов е роден на 19 август 1946 г. в с. Цонево. През 1966 г. завършва Художествената гимназия в София. Младият художник не е приет да следва изобразително изкуство в Националната художествена академия, но Светлин Русев се превръща в негов ментор, който го насърчава по пътя на професионалното израстване.
Акад. Русев даде следната висока оценка за Иван Нинов през 2016 г.: „Художник със своя предметност, синтетичен и монументален, независимо от формата и стилистиката - художник с много вътрешна енергия и мощ, който умее да превърне пластичната материя в знак на тайнственото и необяснимото. Далече от светската суета, от временния и мимолетен свят на бохемските привидности - той винаги е бил близо до себе си, до собствената си същност и природа, до собствения си пластичен свят."
Чрез различни техники (суха игла, офорт, литография) още през 60-те и 70-те години Иван Нинов създава стотици рисунки и гравюри, участва в младежки и общи изложби. Първа самостоятелна изложба реализира в периода 1972 - 1973 г. Негови творби са включени в международни биеналета и представителни изложби на българското изкуство зад граница: Белград, Будапеща, Ибиса, Канагава, Краков, Лодз, Любляна, Токио, Ужице, Фридрихщат. Самостоятелни изложби прави в Прага (1081, 1996), в Братислава (1981, 1997), в Мюнхен (1991), във Виена (1997).
Творби на Иван Нинов са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, градските галерии в Бургас, Варна, Враца, Плевен, Пловдив и др.; зад граница - в Конгресната библиотека (Вашингтон), колекция „Лудвиг" (Кьолн), колекции в Краков, Токио, Канагава и др. Изявява се като успешен илюстратор на българска и преводна литература.
Иван Нинов е лауреат на десетки награди, сред които са: Първа награда от конкурс за графичен портрет (1975), Трета награда от конкурс за голо тяло (1975), Първа награда от изложбата-конкурс „Леонардо и ние" (1979), Награда за графика на Римската академия за чуждестранно изкуство (1980), Първа награда на изложбата-конкурс „Земята на Ботев" (1981), Първа награда и Сребърен плакет на Петото международно биенале на графиката - Варна (1989), Първа награда на Есенния салон за отпечатък - София (1993), Златен медал на Международната графична изложба - Стокхолм, Швеция (1997), Сребърен плакет на Международното биенале - Ужице, Сърбия (2001), Първа награда за малка графика от Международната изложба в Байа Маре, Румъния (2002), Награда на името на проф. Стоян Стоянов на Четиринадесетото международно биенале на графиката - Варна (2007).