КНСБ: Минималното обезщетение за безработица да стане 17 лв. на ден
Секция: ИКОНОМИКА
16 Октомври 2020 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ: Минималното обезщетение за безработица да стане 17 лв. на ден

/КРОСС/ КНСБ ще поиска през следващата година да има 20% увеличение в тези бюджетни системи, в които служителите не са получили увеличение за работата си на първа линия в условията на пандемия. За общинската администрация имаме уверението на финансовия министър, че ще получат 20% увеличение на заплатите, увери в студиото на "Денят започва" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Ще искаме също актуализиране и увеличение на пенсиите. Очакваме нарастване с около 20% на минималната пенсия и с около 240 лв до 1440 лв на максималната пенсия. Както и по-отчетливо увеличение на ниските пенсии, които са под прага на бедност - 369 лв. Бяхме предложили 10-процентно увеличение", каза Димитров.

Той е категоричен, че от 2021 година трябва да се дадат допълнително средства за тези, които няма да могат да покрият своите нужди за евентуална превенция от заразяване.

В социалната сфера още от тази година се увеличи минималното обезщетение на безработица от 9 на 12 лева на ден. Тези две мерки изтичат в края на годината и Димитров призова да продължат и другата година. КНСБ предлага минималното обезщетение да се увеличи на 17 лв. и да бъде запазен минималният срок на 7 месеца.

КНСБ настоява също следващата година мярката 60/40 да продължи в последния си дизайн. Благодарение на нея са запазени между 180 и 200 000 работни места, каза Димитров и уточни, че още 1 млрд. ще бъдат нужни там. Вече се участва в програмата "Шуър", която дава европейски заеми за запазване на заетостта, като 510 млн. евро вече са налични и трябва да бъдат включени в следващия бюджет.

Обезщетението за майчинство също трябва да се увеличи с 10-20%, каза президентът на КНСБ.