Тръмп и Байдън влязоха в задочен телевизионен дуел
Секция: СВЯТ
16 Октомври 2020 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Тръмп и Байдън влязоха в задочен телевизионен дуел

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кандидатът на демократите Джо Байдън влязоха в задочен дуел по телевизията снощи, предаде Асошиейтед прес. Същия ден двамата трябваше да се изправят един срещу друг в Маями, щата Флорида, за втория дебат помежду си. Той обаче в крайна сметка бе отменен, след като президентът републиканец даде положителна проба за новия коронавирус, а след това отказа да се съгласи на виртуален дуел със своя съперник. Вместо това двамата отговаряха по едно и също време на въпроси на избиратели в пряк ефир - Тръмп от Маями по телевизия Ен Би Си, а Байдън - от Филаделфия, в родния си щат Пенсилвания, по телевизия Ей Би Си. И Америка гледаше на разделен екран, според израза на журналиста от Ей Би Си Дейвид Мюр.

Президентът отказа да осъди набралата популярност в последно време конспиративна теория Кю Анон, според която страната е управлявана от враждебни към Тръмп сатанински педофили и демократи, които в крайна сметка обаче той ще унищожи.

Президентът излъга, като увери, че не знае нищо за това движение, въпреки че е бил питан много пъти за него, отбелязва АП. Тръмп е казвал, че Кю Анон му се нрави, тъй като тази конспиративна теория го възхвалява.

"Зная, че те са твърдо против педофилията", заяви все пак той, притиснат от водещата Савана Гътри.

За сметка на това Тръмп осъди изрично белия супремасизъм - нещо, което отказа да направи по време на първия си дебат с Байдън на 29 септември. "Осъждам белия супремасизъм. Осъждам белия супремасизъм от години", каза той.

Байдън от своя страна започна телевизионното си участие, като разкритикува реакцията на Тръмп на пандемията от новия коронавирус. "Отговорност на президента е да води", а той "не го направи", увери кандидатът на демократите. Байдън каза, че Тръмп се е фокусирал изцяло върху фондовите пазари и е омаловажил разпространението на вируса, заплашило здравето на американците и реалната икономика.

Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията държава, като са на първо място в света по брой заразени и починали.

Кандидатът на демократите освен това разкритикува президента републиканец, че не работи достатъчно активно с Конгреса за приемане на пакет с икономическа помощ за хората и компаниите.

Тръмп увери, че е разбрал, че е заразен с коронавируса чак след дебата си с Байдън на 29 септември. Вече нямам никакви симптоми и се чувствам задоволително, каза американският президент, цитиран от ТАСС.

АП отбелязва, че според проучвания на общественото мнение американците са силно критични както към отговора на Тръмп на пандемията, така и на неговата реакция при собственото му заразяване с коронавируса.

По-рано вчера, на предизборен митинг в щата Северна Каролина, Тръмп разкритикува телевизия Ен Би Си, наричайки я "най-лошата". Той отправи нападки и по адрес на журналистката Кристен Уелкър от Ен Би Си, която е предвидено да бъде модератор на втория, последен дебат между президента републиканец и кандидата на демократите - на 22 октомври в Нашвил, щата Тенеси.

Уволниха журналистът, който трябваше да води втория дебат

Междувременно стана ясно, че американският журналист Стив Скъли от телевизия Си-СПАН, който трябваше да бъде модератор на втория дебат между Тръмп и Байдън, бе отстранен временно от работа, защото излъгал за свой туит във връзка с президента Доналд Тръмп.

По-рано Тръмп нападна Скъли в Туитър, критикувайки го, че е против кандидатурата му. огава журналистът попита от акаунта си в същата социална мрежа бившия директор на комуникациите в Бе лия дом Антъни Скарамучи дали да отговори на президента. В отговор Скарамучи, който работи за Тръмп само 10 дни, след което бе уволнен и се превърна в негов яростен критик, посъветва Скъли да не го прави.

На другия ден журналистът увери, че не е питал бившия комуникационен стратег на президента и че акаунтът му е бил хакнат. Впоследствие обаче Скъли признал, че е излъгал, и вчера телевизия Си-СПАН обяви, че го отстранява от работа за неопределен срок.

Тръмп реагира много бързо на съобщението. "Ето че пак бях прав! Дебатът бе манипулиран", коментира американският президент в Туитър.

Коронавирус в самолета на Байдън и екипа на Харис

Кандидатката на Демократическата партия за вицепрезидент на САЩ Камала Харис преустановява предизборните си посещения до неделя включително, след като двама души, свързани с предизборния й екип, са дали положителна проба за коронавирус, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

От щаба на кандидат-президента на демократите Джо Байдън съобщиха, че той самият не е бил изложен на опасност от заразяване, въпреки че с Харис прекараха няколко часа заедно на предизборна проява в югозападния щат Аризона на 8 октомври. Същия ден кандидатката за вицепрезидентския пост е пътувала в един самолет с двамата заразени.

В Аризона Джо Байдън и Камала Харис непрекъснато са били с маска на публични места, а според техни сътрудници - и извън срещите си с избиратели. Оттогава двамата са дали по няколко отрицателни проби за новия коронавирус.

77-годишният кандидат-президент междувременно съобщи, че член на екипажа на самолета, с който пътува за предизборните си прояви, е заразен с коронавируса, предаде Франс прес.

Байдън написа в Туитър, че по съвет на своите лекари е решил да не прекъсва кампанията си. "Този член на екипажа беше в самолета с мен, но беше на повече от 15 метра от мен", обясни той. При това Байдън подчерта, че и двамата със заразения са носели маска, а и никой от предизборния му щаб не е бил в контакт с въпросния член на екипажа на самолета.

Вчера кандидат-президентът на демократите отново е дал отрицателна проба за коронавируса, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на неговия екип.

Президентските избори в САЩ ще се състоят на 3 ноември. Проучванията отреждат преднина на Байдън както в национален план, така и в ключови щати.