60 на 40 продължава до края на годината
Секция: ИКОНОМИКА
16 Октомври 2020 12:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
60 на 40 продължава до края на годината

/КРОСС/ Марката 60 на 40 за запазване на заетостта ще продължи да действа до края на годината - това предвижда правителствено постановление, което е публикувано в днешния брой на Държавен вестник.

Предвижда се срокът на действие на мярката да се удължи от 1-ви октомври до 31-ви декември, като това е второто ѝ по ред удължаване.

Средствата за запазване на заетостта ще се изчисляват в размер 60 на 100 от размера на осигурителния доход за август 2020 година.

Предвижда се в обхвата на действие да се включи и така нареченият "случаен превоз" в туризма.

От лятото мярката действа по нов дизайн с акцент върху хотелиерството и ресторантьорството като един от най-засегнатите сектори в коронакризата.

На заседание на Тристранния съвет миналата седмица синдикатите и бизнесът дадоха висока оценка на мярката в сегашния ѝ вид и беше отчетено, че благодарение на нея след обявяването на извънредното положение до момента, са съхранени близо 300 000 работни места.

Те поискаха срокът на действието ѝ да бъде удължен и след 1-ви януари 2021-ва година и това да се регламентира законово, например с разпоредба в Кодекса за социално осигуряване.