Киномания 2020 започва с българския филм „Страх” на Ивайло Христов
Секция: КУЛТУРА
16 Октомври 2020 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Киномания 2020 започва с българския филм „Страх” на Ивайло Христов

Новото издание ще се проведе между 19 ноември и 3 декември под мотото „Киното е!"

/КРОСС/ Категоричното, но и оставящо място за интерпретации „Киното е!" е слоганът на Киномания 2020. Екипът на фестивала е убеден, че в сложната за фестивалната култура у нас и по света година киното се бори достойно да запази живата връзка с публиката си. На този фон и Киномания дава своя принос, за да съхрани личния досег и страстта на зрителите към качественото българско, европейско и световно кино.

Фестивалът тази година ще се проведе между 19 ноември и 3 декември, като организаторите отново ще предложат на публиката впечатляваща програма от нови заглавия, нови превъплъщения на класни актьори, както и ретроспективи на световно признати режисьори.

Откриването е с филма „Страх" на Ивайло Христов (19 ноември, зала 1, 19.00 ч.) , който вече спечели четири награди, включително голямата награда на фестивала „Златна роза" във Варна, както и награда за най-добра женска роля на актрисата Светлана Янчева. Филмът беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци и от акредитираните журналисти.

Любов отвъд страха - така може да се опише филмът с три думи. Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива.

Самият режисьор го определя като сурова любовна история и дори като „абсурдна комедия" и обяснява, че го е нарекъл „Страх", защото това е чувството, което изпитваме към хора, които не познаваме. "Интересува ме конфликтът между личност и общество", споделя още той.

Ивайло Христов допълва, че е използвал бежанската тема само като отправна точка, а историята се завърта около неразбирането на местните към близостта в отношенията между безработна учителка и непознат пришълец.

В главните роли са актрисата Светлана Янчева и чернокожия Майкъл Флеминг, който всъщност е композитор и живее в България. В актьорския състав са още Иван Савов, (познат от филмите на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок" и „Бащата"), Красимир Доков, Кристина Янева, Мирослава Гоговска и др.
Участват и няколко непрофесионални актьори, включително петима автентични бежанци от Афганистан, които допринасят за естествената и въздействаща атмосфера. Оператор е Емил Христов („Каръци"), а черно-белят похват на снимане е по идея на режисьора, който цели да се откроят още повече лицата и емоциите на героите
Билетите за филма вече са в продажба на касите на зала 1, както и на www.tickets.ndk.bg.