Вицепрезидентът: Членството в еврозоната не е донор на средства
Секция: ПОЛИТИКА
16 Октомври 2020 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: Членството в еврозоната не е донор на средства

България все още няма национална програма за възстановяване и икономически подем, която да защити пред ЕС, заяви Илияна Йотова на международна конференция „България в еврозоната - възможности и предизвикателства"

/КРОСС/ „Членството в еврозоната не е нова касичка за допълнителни средства, а преди всичко отговорности и възможности. Ако успеем да прокараме кораба на българската икономика през цялото море от възможности, които сега се предлагат, но и от отговорности и работещи предложения, членството ни в еврозоната ще бъде предпоставка за членство в ядрото на ЕС, доверие към страната и реални перспективи." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на международната конференция „България в еврозоната - възможности и предизвикателства", която се проведе в Университета за национално и световно стопанство.

Вицепрезидентът изрази увереност, че подобни дискусии с представители на научните и експертни среди ще утолят големия глад за повече информация, за анализ и за прогнози по отношение на бъдещето членство на България в еврозоната. Именно липсата на информация и прозрачност при водене на преговорите Илияна Йотова определи като един от съществените дефицити по пътя на членството ни в пространството с единна валута. „България 5 години преговаря, но разговорите останаха заключени в кабинетите на министрите, в офисите на европейските ни партньори, недостъпни за българските граждани. Парадоксално е, че в парламентарната ни република темата не е поставяна нито веднъж на широко обсъждане и дискусия", изтъкна Илияна Йотова и цитира сравнително високия процент на неподкрепящи приемането на еврото български граждани - 19% от българите са за влизане в еврозоната. „Правенето на политики „на тъмно" води до скептицизъм, до чертаене на всякакви конспиративни сценарии, до несигурност", посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова припомни, че само в рамките на два месеца българското правителство промени коренно решението си за подаване на документи за членство. Вицепрезидентът посочи, че в мъгла за обществото са останали условията, при които България е приета в ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната), какви са ползите, рисковете, поемани ли са допълнителни ангажименти, извън финансовите и изпълнението на Маастрихтските критерии.

В изказването си Илияна Йотова акцентира върху няколко аспекта на бъдещето членство на страната ни в еврозоната. България влезе в ERM II в период на очаквани дълбоки промени в еврозоната - отделен бюджет, механизъм за гарантиране на банковите влогове на европейско ниво и нови правомощия и възможности на Механизма за стабилизиране, който да подпомага държавите от еврозоната още по-добре при възникване на финансови кризи. „В условията на настоящата криза тези процеси бяха стопирани, но ние не знаем каква е била позицията на България по тези въпроси", посочи вицепрезидентът.

„България все още няма национална програма за възстановяване и икономически подем, която трябва да бъде приета от българския парламент и защитена пред Европейския съвет, за да получим средства от предвидения фонд за възстановяване на стойност 750 млрд. евро. Облигациите и нов пазар за тях (най-вече за зелени облигации), дигитализацията са непременните изисквания при формиране на националните планове от страна на евроинституциите и чакат и своята българска позиция и решения. Отново липсва публична дискусия по тези въпроси", заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна като основен проблем забавянето на приемането на следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз. Заради разногласия в предложенията как да изглежда бюджетът на ЕС до 2027 г. Европейският парламент прекъсна преговорите по приемане на Многогодишната финансова рамка.

„Нека нашето членство в еврозоната бъде осъзнато, да сме наясно и с позиция по всички въпроси, свързани с реформата в еврозоната и настоящите правила, и да подходим като държава, равноправен член на Европейския съюз, а не като държава от периферията, която чака поредното благодеяние", завърши изказването си Илияна Йотова, като подчерта, че не трябва да се допуска политически елемент в преговорите, както при все още неосъщественото ни членство в Шенген.