Лекарка от Враца и баща й издъхнаха един след друг от Covid-19
Секция: Здраве
16 Октомври 2020 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекарка от Враца и баща й издъхнаха един след друг от Covid-19

/КРОСС/ Рано тази сутрин е починала д-р Петранка Лишковска, началник на отделението по Химиотерапия в Комплексен онкологичен център - Враца, съобщиха от лечебното заведение.
54-годишната лекарка, която беше покосена от COVID-19, е издъхнала в столична клиника, където е била настанена заради влошеното й състояние. Трагедията в семейството на лекарката е двойна, защото през миналата нощ в специализираната белодробна болница във Враца е починал и нейният баща, който също е бил заразен с коронавирус.

Д-р Лишковска е дългогодишен и опитен специалист по "Медицинска Онкология". Тя беше председател на клинична онкологична комисия по химиотерапия към КОЦ-Враца, осъществяваше диспансерни прегледи на пациенти с онкологични заболявания от трите области - Видин, Враца, Монтана и от цялата страна.

Екипът на КОЦ-Враца изразява своите дълбоки съболезнования и тъга от загубата на своя колега и добър специалист в областта на медицинската онкология, пишат от лечебното заведение.

Още 18 души от персонала на Онкологичния център са с положителни проби - трима лекари, 13 медицински сестри и две санитарки. Стана ясно, че д-р Лишковска е била в отпуск, но преди да бъде настанена в болница, се е видяла с част от колегите си, съобщи bTV. Медицинска сестра пък е продължила да ходи на работа, въпреки че съпругът й е бил с положителен тест. Няма заразени пациенти.

110 са пациентите на стационар, а останалите са пуснати за домашно лечение. Предприети са мерки за дезинфекция. От ръководството на онкоцентъра уверяват че до една-две седмици ситуацията ще бъде овладяна.

Според данните на Националната информационна система потвърдените случаи сред медицинския персонал са 1483 - с 43 повече от вчера. За последните 24 часа има 914 новозаразени, а 15 души загубиха живота си.