Ваксините срещу грип са внесени, предстои доставянето им при личните лекари
Секция: Здраве
16 Октомври 2020 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Ваксините срещу грип са внесени, предстои доставянето им при личните лекари

/КРОСС/ Противогрипните ваксини са внесени в страната и предстои предоставянето им при личните лекари. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол днес. Ваксините са предназначени за хората на и над 65-годишна възраст, на които те се предоставят безплатно в рамките на национална програма. Осигурени са 180 хиляди дози ваксина.

В периода 1 октомври - 31 декември 2019 г. са били отчетени 113 835 имунизации срещу грип на подлежащи лица по националната програма, като обхватът е бил 7.68 на сто при заложен до 10 на сто, посочи министър Ангелов. Целта ни е да достигне до 25 на сто обхват до 2022 г., добави той.

Имунизацията срещу сезонен грип е препоръчителна и се прилага на гражданите срещу заплащане. Обхватът в страната ни е традиционно нисък и средният е едва 2.4 на сто, допълни министърът. Изчисленията са направени на базата на продажби на ваксината.

На пазара бяха разпространени допълнително 160 хиляди дози, припомни министър Ангелов и добави, че е възможно да се внесат още ваксини, ако останат от квотите на другите държави.